Держкомтелерадіо хоче штрафувати за продаж антиукраїнських книг

Держкомтелерадіо хоче штрафувати за продаж антиукраїнських книг

Укрінформ
Держкомітет телебачення і радіомовлення України пропонує затвердити порядок накладення адміністративно-господарських штрафів і вилучати з обігу видавничу продукцію антиукраїнського змісту, завезену з території Росії.

Проект відповідного наказу члени громадської ради при Держкомтелерадіо обговорили на засіданні 26 вересня, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"На засіданні обговорювався проект наказу Держкомтелерадіо про накладення адміністративно-господарських штрафів і вилучення з обігу видавничої продукції антиукраїнського змісту. Відповідно до проекту Порядку накладення адміністративно-господарських штрафів і вилучення з обігу такої видавничої продукції, правоохоронні органи, фізичні та юридичні особи можуть подавати скарги у формі звернень. Держкомтелерадіо розглядає ці скарги і за можливістю враховує, чи стосуються вони предмету правового регулювання наказу. Це може бути звичайна заява, в якій подаються всі необхідні докази. На підставі цих звернень уповноважені представники Держкомтелерадіо виїжджають на місце події, перевіряють цю інформацію і встановлюють, чи є підстави накладення штрафу та вилучення продукції. Порушеннями є відсутність у розповсюджувача відповідного дозволу на поширення друкованої продукції, яка завезена з держави-агресора на митну територію України", - пояснив начальник відділу законопроектної роботи Держкомтелерадіо Олексій Тарасенко.

Читайте також: Рада готує закон про "особливості гастролів" російських артистів

Зокрема, стаття 28-1 закону України "Про видавничу справу" передбачає, що видавнича продукція, яка має походження або виготовлена і ввозиться з держави-агресора, тимчасово окупованої території, може бути ввезена на митну територію України та розповсюджена за умови наявності відповідного дозволу. Згідно з порядком накладення Держкомтелерадіо адміністративно-господарських штрафів та вилучення з обігу видавничої продукції за порушення вимог цієї статті, уповноваженні посадовці Держкомтелерадіо прийматимуть рішення щодо накладання штрафів на підприємців упродовж шести місяців з дня виявлення порушення. Штраф має бути сплачений не пізніше 15 робочих днів. При цьому рішення Держкомтелерадіо суб'єкти господарювання можуть оскаржити протягом 10 днів у суді.

Зі свого боку виконавчий директор Індустріального телевізійного комітету Сергій Сьомкін не виключив, що скарги на певних підприємців можуть бути проявом недобросовісної конкуренції.

"Хотілося б перекрити можливі випадки недобросовісної конкуренції, тобто наявності необгрунтованих звернень. Адже робота певного суб'єкта підприємницької діяльності в цей час уже буде блокована внаслідок цих перевірок. Тому треба, щоб і заявник був чітко ідентифікований", - сказав Сьомкін.

Начальник відділу законопроектної роботи Держкомтелерадіо відповів, що всі заяви будуть ретельно опрацьовуватись і на предмет можливої фіктивності.

Як повідомляв Укрінформ, у червні Держкомтелерадіо видав 112 дозволів на ввезення з території Росії видавничої продукції.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-