21 вересня: народний календар і астровісник

21 вересня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні друга Пречиста; заготовляємо приворотне зілля і налаштовуємось на новий місячний ритм. 

Сьогодні Різдво Пресвятої Богородиці, одне з 12 найважливіших свят церковного року, яке в народі називали другою Пречистою, або «осениною». Як відомо, перша Пречиста – це Успіння Богородиці (28 серпня), а третя Пречиста – так звана «зимова» – Введення в храм Пресвятої Діви (4 грудня).

Зазвичай на другу Пречисту було заведено просити Богородицю про сприяння бездітним жінкам в народженні дитини. У давнину цей день так і називався – святом Рожаниці – і був жіночим родинним і родильним святом. У деяких регіонах України його ще називали «бабським святом». Разом з тим, із другою Пречистою пов’язаний останній термін заготівлі чарівного зілля. Вважалося, що зібрані між першою і другою Пречистими приворотні трави мали особливу властивість привертати чоловіка до жінки і навпаки. Але дітям забороняли ходити польовими та лісовими дорогами, бо «на них вужі сушаться».

В давнину з цього дня (деінде з Семена) вже можна було засилати сватів (весілля справляли тільки з Покрови). Для пасічників це був останній термін підготовки вуликів на зиму, а власники овець удруге завершували їх стрижку. Під цю пору помітно псується погода, дні стають похмурими, зазвичай дощить, тому й мовиться: «Перша Пречиста жито засіває, а друга – дощем поливає».

Іменинники нині Марія, Іван, Георгій, Софія.

Сьогодні 2-ий місячний день. Має бути вдалим і позитивним. Характеризується початком дії, задаванням потрібного ритму на майбутнє. Один із найвдаліших днів аби розпочати те, що раніше запланували. Якщо потрапити в потік місячних ритмів – заплановане якнайкраще втілюватиметься в життя, залишиться тільки час від часу його корегувати. Сьогодні не варто абсолютизувати свою правоту. Оточуючі сприймуть це однозначно як знак вашої зверхності. А ще не забудьте комусь із близьких зробити приємність, адже щастя складається з маленьких зворушливих і, головне, послідовних речей.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1902 році: +0,7; а найтеплішим у 1932 – 28,0.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-