Українське посольство в Молдові: закон

Українське посольство в Молдові: закон "Про освіту" не порушує права нацменшин

Укрінформ
Ухвалений Верховною Радою закон "Про освіту" покликаний зберегти існуючі та створити нові можливості для всіх національних меншин, у тому числі молдавської, для забезпечення їх прав і потреб, включаючи освітні.

Про це йдеться в оприлюдненому коментарі Посольства України в Республіці Молдова, повідомляє власний кореспондент Укрінформу в РМ.

"Новий закон спрямований на створення умов для вивчення всіма громадянами країни української мови як державної, на вільний розвиток мов корінних народів, гарантує право національних меншин на вивчення і використання рідної мови, створює умови для вивчення громадянами України інших іноземних мов, в тому числі офіційних мов Європейського Союзу", - йдеться в коментарі.

У ньому також наголошується, що для представників національних меншин забезпечується навчання рідною мовою поряд з державною мовою в дошкільних, початкових навчальних закладах і в комунальних закладах загальної середньої освіти. У професійно-технічних та вищих навчальних закладах це право забезпечується шляхом подальшого вивчення рідної мови як окремої дисципліни.

Читайте також: Гриневич про мовний закон: Готові надати спірну статтю для експертизи Ради Європи

У Посольстві нагадали при цьому, що починаючи з 1 вересня 2018 року, навчання представників національних меншин в дошкільних та початкових навчальних закладах здійснюватиметься повністю їхньою рідною мовою, державна мова вивчатиметься як окремий предмет. Для дітей, які почали навчання до 1 вересня 2018 року, встановлено перехідний період до 1 вересня 2020 року, вони здобуватимуть середню освіту з поступовим збільшенням кількості навчальних предметів українською мовою, що полегшить процес освоєння ними державної мови.

"Закон дозволить подолати існуючу тенденцію до зниження рівня освіти серед представників національних меншин, отримання якого здійснюється тільки  мовою меншини, що обмежує їх повноцінну життєдіяльність в Україні, позбавляє їх можливості всебічної реалізації конституційних прав", - підсумовується в коментарі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-