В ФРН вважають українське громадянське суспільство успіхом нашої країни

В ФРН вважають українське громадянське суспільство успіхом нашої країни

Укрінформ
Українське громадянське суспільство – один з основних двигунів демократичних змін в Україні та протидії російським фейкам, при цьому воно часом навіть підміняє собою функції владних структур.

Про це говорили учасники дискусії «Уроки України: боротьба з дезінформацією і захист демократії», організованої Фондом Генріха Бьолля у Берліні в середу ввечері, передає кореспондент Укрінформу в Німеччині.

«Громадянське суспільство – це історія успіху в Україні, ... це прояв живої демократії», - заявив спецпредставник по Україні, керівник Робочої групи по Україні в МЗС ФРН Андреас Протман, зазначивши, що міністр закордонних справ Німеччини Зігмар Габріель під час свого березневого візиту в Україну був «вражений» цим.

Читайте також: "План Маршалла" для України не буде манною небесною - Клімкін

За словами дипломата, Німеччина вірить, що процес реформ, в якому боротьба з корупцією і судова реформа грають ключову роль, «критичний для майбутнього України».

Уряд ФРН зі свого боку намагатиметься зробити все можливе для продовження підтримки громадянського суспільства в Україні, - запевнив Протман, нагадавши, що його країна вже сьогодні є найбільшим донором реформ в нашій.

Він визнав, що проведення реформ ускладнюється опором впливових сил у владі і закликав виступати проти них єдиним фронтом - громадянського суспільства і міжнародних інституцій.

«Ми продовжимо роботу і не припинимо спроб просунутися з реформами, зробити їх незворотними», - пообіцяв представник німецького МЗС.

Читайте також: У Києві пройшов "Марш нечисті в мантіях"

Сузанн Воршех, науковий співробітник Європейського університету Віадріна» (Франкфурт-на-Одері) і зовсім вважає, що «українське громадянське суспільство сильніше, ніж будь-де в Європі», воно не втомлюється виводити людей на вулиці. Однак, за її словами, слабкість громадянського суспільства якраз в тому, що воно деколи підміняє собою державу.

«Те, що вони стрибають у вакуум, може бути небезпечним і по суті не вносить значного вкладу в демократизацію всього суспільства», - попереджає Воршех.

Читайте також: Київ повернув докризові показники кількості іноземних туристів

Вона вважає важливим саме діалог між суспільством і владою. І якщо такого діалогу між тими, хто править, і тими, ким правлять, не буде, це може бути небезпечним сигналом для західних донорів.

Про те, що робить громадянське суспільство в боротьбі з дезінформацією і фейками, розповідав співзасновник сайту StopFake Євген Федченко. Він повідомив, що ця структура зібрала більше тисячі доказів використання Росією інформаційного зброї.

«Ми маємо справу з добре налагодженою, добре адміністрованою та фінансовою машиною», - сказав Федченко про російські інформаційні системи, які, на його переконання, не мають нічого спільного з журналістикою.

Він вважає правильним як заборону російських інформаційних ресурсів, так і висилку з країни деяких російських репортерів, незважаючи на критику таких дій з боку міжнародних структур. Федченко також звернув увагу на небезпеку того, що пропагандистські ЗМІ РФ «часто маскуються під шановні, гідні довіри західні медіа», що формує викривлену думка у західних споживачів інформації.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-