14 вересня: народний календар і астровісник

14 вересня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні Семена-Стовпника; починається Новий 7524 рік і «старе» бабине літо.

Сьогодні преподобного Симеона Стовпника і його матері Марфи, а також початок індикту – церковного новоліття або просто кажучи – нового року. Колись наші пращури початок нового року відзначали навесні, але прийняття християнства змусило порушити традицію – перенести початок нового року на осінь, як то було у Візантії. До речі, за церковним календарем сьогодні розпочався 7 524 рік «від створення Світу». На церковне новоліття було прийнято дякувати Богові за щедрий врожай та просити Його благословення на рік наступний.

Свято Семена Стовпника (Странника) позначене величезною кількістю цікавих обрядодій. Приміром, у давнину (приблизно з ХVІ століття) у Києві, під час великого ярмарку на Контрактовому майдані, пишно проходило «весілля свічки», або Свято свічки. На Поліссі існувала обрядодія «женити комина».

На Семена майстрові люди – шевці, кравці, стельмахи, бондарі, ковалі, влаштовували «засиджини». Вони вносили до хати свій інструментарій і на півгодини бралися за роботу – «засиджували місце», оскільки з жнивами й осінньою сівбою вже впоралися. «Засиджувати» можна було протягом тижня – од Семена і до другої Пречистої (21 вересня).

Оскільки за народною уявою святий Семен опікувався вогнем, птахами та погодою, то на Лівобережжі в цей день господарі ввечері виганяли з хати мух та бліх, «щоб перевелася нечисть». Годилося це робити лише віником, виготовленим з полину. Під час вимітання примовляли: «Киша, мухи, до Степухи, а ви, блохи, до Євдохи!» Віник залишали біля порога, «щоб назад не вертали», а долівку посипали крейдою від печі до хатніх дверей, «аби в оселі чисто було».

З цього дня бере свій початок і «старе» бабине літо, яке закінчується на другу Пречисту. Тому спостерігали, якою в цей день буде погода: якщо ясною, то осінь і зима порадують теплом і сонцем. А ще від Семена починалися осінні ворожіння.

Іменинники нині Семен, Тетяна, Наталя і Марфуша.

Сьогодні 24-ий місячний день. Так само як і попередній, він дуже активний, але позбавлений вірусу агресії. Немає хаотичності енергетичних потоків, зменшилась і психологічна напруга. Сваритися ліньки, радіти немає сил. Якщо ви когось напередодні образили, саме час вибачитись. Різноманітні масові заходи сьогодні протипоказані. Вдалий день для фінансових операцій, бізнесу, операцій з нерухомістю, торгівлі. Ідеальний – для активної творчої діяльності. У їжі – жодних обмежень, калорії спалюються дуже швидко.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1929 році: +2,8; а найтеплішим у 1903 – 30,8. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-