Додон закликав переглянути український Закон «Про освіту»

Додон закликав переглянути український Закон «Про освіту»

Укрінформ
Прийнятий в Україні Закон «Про освіту» призведе до денаціоналізації румун і молдаван, які проживають в Україні.

Про це президент Молдови Ігор Додон написав на своїй сторінці в Facebook.

"Висловлюю стурбованість положенням великого співтовариства румун і молдаван, які проживають на території України, громади, яка в даний час ризикує піддатися денаціоналізації внаслідок несправедливого закону, прийнятого в Києві", - зазначив президент РМ.

Читайте також: Польща очікує, що Україна не утискатиме мови нацменшин у законі про освіту

Він заявив, що новий Закон про освіту, прийнятий Верховною Радою, призведе до скасування системи освіти рідною мовою для етнокультурних меншин в Україні.

"Дуже сподіваюся, що нинішнє політичне керівництво в Києві усвідомлює негативні наслідки цього закону і зробить відповідні кроки, щоб відмовитися від нього", - написав Додон.

Читайте також: У МОН роз'яснили, чому довелось змінити підхід до освіти мовами нацменшин

Президент Молдови звернувся до української влади із закликом «переглянути свою нову політику щодо етнокультурних меншин», нагадуючи, що «в Молдові права української громади дотримуються».

«Розраховую на мудре рішення моїх українських колег заради добрих міжетнічних відносин в Україні, а також в ім'я добрих відносин з державами, чиї діаспори живуть на території України», - підсумував Додон.

Читайте також: Москаль просить Порошенка ветувати закон про освіту

Як повідомлялося, Верховна Рада у вівторок, 5 вересня, 255 голосами прийняла в цілому закон "Про освіту".

У законі передбачено, що особам, які належать до національних меншин України, гарантується право на навчання в комунальних закладах для здобуття освіти поряд з державною мовою відповідної національної меншини. Це право реалізується через класи (групи) з навчанням мовою відповідної національної меншини поряд з державною мовою.

У контексті заяв МЗС декількох країн, які висловили стурбованість у зв'язку з прийняттям Верховною Радою України закону про освіту, міністр закордонних справ України Павло Клімкін написав у Twitter, що Україна і надалі робитиме все для розвитку української мови та гарантування вільного розвитку мов національних меншин.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-