НСЖУ: Все менше справ про перешкоджання журналістам доходять до суду

НСЖУ: Все менше справ про перешкоджання журналістам доходять до суду

Укрінформ
Кількість проваджень, відкритих за статтею 171 ККУ "Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів", останніми роками зростає. Водночас кількість справ, які доходять до суду, зменшується.

Про це свідчить відповідь Генеральної прокуратури України на запит Національної спілки журналістів, яку оприлюднив на своїй сторінці у Facebook секретар НСЖУ, правозахисник Валерій Макеєв.

Так, відповідно до даних ГПУ, у 2015 році було зареєстровано 120 кримінальних проваджень за ст.171 Кримінального кодексу України, у 2016 рік цей показник зріс до 176 кримінальних проваджень, станом за січень-липень 2017 року – 113 проваджень.

Показово, що до суду дійшли у 2015 році лише 13 справ, у 2016 році – 12 справ і у 2017 році – лише три справи.

"Надана відповідь вказує на дисбаланс між фактичним зростанням агресії, протидії діяльності журналістів та фактичним реагуванням на таку протидію, і головне, профілактичними діями щодо недопущення таких правопорушень з боку прокуратури", - зазначив Макеєв.

За його словами, Генпрокуратура повідомила, що не відслідковує результатів судового розгляду за наслідками кримінальних проваджень за ст.171 ККУ, і перенаправила запит до Державної судової адміністрації України. Наразі, за словами Макеєва, відповіді ще немає.

Макеєв також нагадав про ситуацію зі зникненням журналіста Станіслава Асєєва у Донецьку. Зокрема, за його словами, досі не відкрите кримінальне провадження за ст. 171 ККУ щодо перешкоджання діяльності цього журналіста.

Читайте також: НСЖУ закликає Раду підтримати проведення слухань щодо безпеки журналістів

"Так, є більш потужні статті, пов’язані із викраденням та діями, що загрожували життю Станіслава. АЛЕ! Він Журналіст. Шануйте статус і не соромтесь відкривати провадження за ст.171 ККУ", - наголосив секретар НСЖУ.

Він додав, що не знає жодного випадку, коли при потраплянні журналістів у полон органами досудового слідства до кримінальних проваджень за фактами викрадень та зникнення долучалася б кваліфікація за ст.171 Кримінального кодексу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-