Від стартапів до окулярів: 10 товарів, якими ми дійсно можемо пишатись

Від стартапів до окулярів: 10 товарів, якими ми дійсно можемо пишатись

Аналітика
Укрінформ
Набридла зрада? Так є і перемоги! Ми і не здогадувались, що Україна постачає іншим країнам

Минув лише тиждень від того, як в повній мірі запрацювала Угода про асоціацію України з Євросоюзом. За інформацію співробітників Національного інституту стратегічних досліджень, в серпні 2017 року експорт товарів закордон збільшився на 43,5% порівняно з серпнем минулого року. Очевидно, що Україна має хороші перспективи на світовому ринку і ця статистика це демонструє.

Але й зараз в деяких галузях Україна займає провідні позиції — сільському господарстві, аерокосмічній та металургійній галузі. Про це відомо вже давно, але крім того, усе це Україна отримала в спадок від Радянського союзу, і її задачею було підтримувати підприємства на належному рівні.

А Укрінформ вирішив зробити “хід конем” і підібрав 10 товарів, які вироблені в Україні і українцями, які наша країна експортує світові. І ми свідомо не включили в цей список вищеперелічені галузі.

1. Програмні продукти

Успішні стартапи в сфері IT вже самостійно продають свої продукти на світовому ринку. Що саме вони продають можна лічити - не перелічити: від програм-месенджерів до комп’ютерних ігор та антивірусів. Воно й не дивно — Україна посідає 4 в світі місце за кількістю сертифікованих “айтішників” після США, Росії та Індії.

За наявною статистикою за 2013 рік — українськими спеціалістами було продано в країни світу продукції на суму близько 60 мільярдів гривень. І за останні 4 роки ця цифра неодмінно мала зрости, в першу чергу через появу та розвиток нових компаній і продуктів.

Яскравим прикладом є компанія Terrasoft, вона виробляє спеціальне програмне забезпечення, що допомагає корпораціям в спілкуванні з клієнтами і дозволяє покращувати усю організаційну роботу. Спочатку її послугами користувались лише дрібні українські компанії, але потім вона вийшла на світовий рівень. Зараз вона має свої офіси в США, Великій Британії, Австралії та Сингапурі — в найбільших «хабах» глобалізованого світового бізнесу.

Офіс українського фотобанку DepositPhotos на Польовій, 21 (Київ)
Офіс українського фотобанку DepositPhotos на Польовій, 21 (Київ)

2. Інтелектуальні продукти — ідеї для стартапів

Українськими ідеями цікавляться десятки світових венчурних компаній (ті, які вкладають гроші в інколи і ризиковані проекти в надії отримати великий прибуток). І деякі з них вже досить довго і успішно співпрацюють з вітчизняними “стартаперами”.

Зокрема, з найвідоміших проектів, придуманих українцями є Grammarly (додаток до Microsoft Word, що виправляє в різномовних текстах граматичні, стилістичні та синтаксичні помилки, а також перевіряє тексти на наявність плагіату) та DepositPhotos (один з найвідоміших в світі фотобанків — сервіс, що об’єднує продавців та покупців якісних фотографій).

На фото - команда розробників хмарної технології GitLab
На фото - команда розробників хмарної технології GitLab

3. Хмарні технології

Хмара — це простір для накопичення і зберігання даних і відрізняється дуже серйозним захистом, який майже неможливо зламати. Відомі приклади хмарних технологій — Google Drive або Dropbox. Український же аналог — GitLab. Наразі він дуже популярний на заході — його використовують такі компанії IBM, SpaceX Ілона Маска та навіть сама NASA.

Українські лікарі з Інституту Амосова в Києві провели унікальну операцію на серці, видаливши 30-річному пацієнтові велику пухлину серця // Фото: amosovinstitute.org.ua
Українські лікарі з Інституту Амосова в Києві провели унікальну операцію на серці, видаливши 30-річному пацієнтові велику пухлину серця // Фото: amosovinstitute.org.ua

4. Медичні послуги

От у нас дуже люблять жалітися про те, яка у нас погана медицина… А ви знаєте, що в Україні щороку лікуються близько 50 тисяч іноземців, “збагачуючи” державу на суму близько 125 млн. доларів? Чому? А тому що не гірше (а то й краще), а вартість – подеколи в рази менша

У нас налічується кілька провідних медичних закладів, що мають справді світове ім’я — Інститут кардіології імені М.Д. Стражеска та Національний інститут серцево-судинної хірургії імені М.М. Амосова. І досягнення наших кардіологів — вражаючі. Українці першими в світі почали здійснювати операції на серці, а згодом також першими в світі прооперували пацієнта з працюючим серцем.

Американська кіноакадемія присудила

5. Устаткування для кінозйомок

Саме українська компанія “Фільмотехнік” запропонувала пересувну камеру на дистанційному керуванні, за допомогою яких знімали такі шедеври кіно, як “Хоббіт” (2012), “Війна світів” (2005) та “Титанік” (1997). Ця конструкція, операторський кран, може плавно прокручуватись на всі 360 градусів, до того ж він захищений від сильного вітру. І це дозволяє знімати з різних ракурсів автомобіль на великій швидкості. Крім того, ця установка допомагає операторам відзняти сцени в найбільш незручних місцях. А компанія “Фільмотехнік” за ці ідеї і їхнє втілення навіть отримала “технічний” “Оскар”.

Житомирська компанія
Житомирська компанія "Євроголд Індестріз ЛТД" випускає не лише гладильні дошки, але й дошки для серфінгу // Фото з ФБ-сторінки Eurogold Industries Ltd

6. Спорядження для екстремальних видів спорту

Хто б міг подумати, Україна не знаходиться на узбережжі океану, але випускає унікальні... дошки для серфінгу! Все почалось з того, що житомирська компанія Eurogold впродовж кількох років виробляла гладильні дошки і успішно налагодила поставки до Європи. Аж потім у житомирян виникла ідея — дошки для серфінгу! І це стало дуже успішним проектом — в Європу усі дошки постачались з Тайланду, а відтепер українські дошки успішно конкурують з азіатами.

Крім дошок, в Україні виробляються і експортуються в Європу надувні човни, байдарки та катамарани. Займається цим фірма “Неріс». Моделі байдарок - власної розробки, самі ж і збирають. А експортують до країн Європи, Америки і Азії.

Як і у випадку з дошками для серфінгу, так і з байдарками треба розуміти, що технологія їхнього виготовлення — дуже складна і відповідальна, усе має бути продумане і забезпечено до міліметра. І Україна з цим справляється! І Неріс, і Eurogold уже зробили собі справді світове ім’я.

Іноземні студенти-медики складають клятву Гіппократа в Ужгородському національному університеті // Фото: uzhnu.edu.ua
Іноземні студенти-медики складають клятву Гіппократа в Ужгородському національному університеті // Фото: uzhnu.edu.ua

7. Освітні послуги

За радянських часів Україна приймала багатьох іноземців на навчання, ця практика залишилась і зараз. Але освіта вже інша — українська. І вона нічим не гірша за ту, що була, а кількість студентів росте з кожним роком. Зараз українські виші одні з найпопулярніших серед студентів з Азії та Африки. Вітчизняні ВНЗ вчать більш ніж 50 тисяч студентів. Із них 40% - на медичних спеціальностях. І ці цифри — приголомшують! Можна тільки припустити, скільки медиків “українського розливу” отримали інші країни за останні роки.

8. Дизайнерський одяг

Вже кілька років в Україні проводиться фестиваль моди Ukrainian fashion week, і з кожним роком враження європейських експертів та модельєрів дедалі кращі. Вже й зараз деякі українські фірми успішно постачають одяг в країни Європи.

Наприклад, Чернівецька текстильна фабрика виробляє весільні сукні, які користуються шаленою популярністю в Європі. Сукня з елементами ручної роботи в Європі можуть коштувати і 5000 доларів, а ціна, за якою продають українські підприємства — лише 150 доларів.

Попри те, що в Європі цінують наших дизайнерів, масово українські виробники на ринку ще не облаштувались - складно просувати бренди. "Коли в Європі чи США ти кажеш, що український дизайнер, українська мода, то всі це знають, з повагою і зацікавленням завжди ставляться", – розказує львівська дизайнерка Олена Даць, одяг якої продається в магазинах ОАЕ, США, Франції.

Виробництво меблів на українській фабриці Merx // Фото: merx.ua
Виробництво меблів на українській фабриці Merx // Фото: merx.ua

9. Меблі.

Історично так склалось, що Італія задає моду на меблі всій Європі, але Україна змогла вийти і на цей ринок. За 2016 рік в країни Європи було продано меблів на 185 мільйонів доларів, найбільше — в Польщу, Німеччину, Данію і навіть в ту ж Італію. Хто в Україні її виготовляє? Київська компанія “Грейд”, львівська “Мебель-сервіс” та, найбільша, Merx (смт Борова, Київська обл.).

За словами виробників, секрет успіху доволі простий — європейці вимагають від продукту якість, цінову доступність і хороший зовнішній вигляд. А місцеві компанії не можуть забезпечити все це в комплексі. Українські ж виробники — можуть.

10. Окуляри

Окуляри знову таки італійського виробництва є у світі зразком стилю, але Україна потроху пробивається і на цей ринок. За 2016 рік було продано товарів на 2,8 мільйонів доларів. І це свідчить про те, що попит на них таки є, хоча поки що не дуже великий. Кому вони потрібні? Німеччині, Австрії та Бельгії — в Європі, Узбекистану та Бахрейну — в Азії, і, звісно, в США. Погодьтесь, гідна конкуренція. А сама галузь продовжує рости — якщо в 2015 році Україна продала лише на 1,7 млн доларів, то в 2016 — прибуток зріс до 2,8 мільйонів.

Микола Романюк, Київ

P.S. Як бачимо, Україна постачає як товари масового вжитку, так і унікальні. І прибуток росте з кожним роком. Безумовно, ще є куди рости і до чого прагнути. Але зараз, якщо перемоги помітні неозброєним оком, чому ж ми не можемо похвалити українського виробника?

Перше фото: Юлія Савостіна

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-