Активісти вимагають забрати з Ради законопроекти про публічні фінансові звіти ГО

Активісти вимагають забрати з Ради законопроекти про публічні фінансові звіти ГО

Укрінформ
Громадські організації просять Адміністрацію Президента відкликати законопроекти №6674 та №6675, які запроваджують для них звітування.

На цьому наголосив під час брифінгу менеджер з адвокації Freedom House Ukraine Зорян Кісь, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Аргумент про те, що ці законопроекти начебто відповідають міжнародним стандартам і кращим практикам, дуже часто звучить на користь цих законопроектів. Однак якщо вони і відповідають, то це практика таких країн, як Російська Федерація, Азербайджан, Туркменістан та інші репресивні режими, які в своїх інтересах обмежують діяльність громадянського суспільства в своїх країнах і намагаються мати інструменти, щоб паралізувати або закрити громадські організації, які критикують владу. Таким інструментом в цих законопроектах є негайне позбавлення статусу неприбутковості в разі допущення помилок або невчасного подання звітності", - сказав Кісь.

За його словами, санкції і стандарти, які пропонують ці законопроекти, є непропорційними, надто жорсткими і не відповідають міжнародним стандартам, зокрема прямо суперечать керівним принципам щодо свободи об'єднань Ради Європи та ОБСЄ. Тому ці організації закликають Адміністрацію Президента відкликати ці законопроекти і не ставити жодних умов громадянському суспільству, а такою умовою зараз є скасування поправки про декларування для антикорупційних активістів, яка є неприйнятною.

"Ми маємо справу з черговим наступом на громадянське суспільство - у вигляді запропонованих законопроектів, які були внесені до парламенту ще в липні. Ми хочемо підняти це питання, оскільки загроза проходження цих законопроектів через парламент, ухвалення їх і набуття ними чинності в статусі закону ставить серйозні обмеження на шляху розвитку громадянського суспільства в Україні. Ці законопроекти пропонують інструментарій, який застосовується не до громадянського суспільства, а до тих, хто вдається до корупційних дій, займається відмиванням коштів, не сплачує податків", - додав голова правління Української Гельсінської спілки з прав людини Олександр Павліченко.

Водночас голова правління Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник зазначила, що ті, хто підтримують ці законопроекти, мають намір зробити "подарунок" для ФСБ, російських спецслужб, а також агентів "ДНР" і "ЛНР". "Наприклад, ФСБ в Криму матиме змогу знайти родичів людей, які тут надають допомогу, співпрацюють з громадськими організаціями, допомагають переселенцям тощо", - сказала вона.

Крім того, Олександра Романцова - заступниця голови правління Центру громадянських свобод, від якого вийшло відкрите звернення стосовно ситуації із законопроектами №6674 та №6675, - поінформувала, що на сьогодні це звернення підтримали понад 40 організацій різного спрямування.

Читайте також: Порошенко визнав, що е-декларації для громадських активістів були помилкою

Як повідомляв Укрінформ, у своєму щорічному посланні 7 вересня Президент України визнав, що запровадження електронного декларування для громадських активістів було помилкою.

Влітку Президент зареєстрував у Раді законопроект № 6674 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення відкритості для суспільства інформації про фінансування діяльності громадських об'єднань та використання міжнародної технічної допомоги", який, зокрема, скасовує обов’язкове електронне декларування антикорупційних громадських активістів, але запроваджує обов’язкове оприлюднення громадськими організаціями інформації про їх фінансування.

Законопроект № 6675 "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо забезпечення відкритості для суспільства інформації про фінансування діяльності громадських об'єднань та використання міжнародної технічної допомоги! також запроваджує обов’язкову публічну фінансову звітність громадських об’єднань, а також фізичних осіб-підприємців, які отримують кошти донорів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-