Москаль просить Порошенка ветувати закон про освіту

Москаль просить Порошенка ветувати закон про освіту

Звернення
Укрінформ
Голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль просить Президента Петра Порошенка ветувати ухвалений закон про освіту, оскільки він суперечить Європейській хартії регіональних мов, Закону "Про національні меншини в Україні" та міжнародним договорам, укладеним Україною із сусідніми країнами.

Відповідне звернення розміщене на офіційному сайті голови ОДА.

"Прийнятий більшістю Верховної Ради новий закон про освіту не відповідає Європейській хартії регіональних мов або мов меншин, яку Україна ратифікувала в 2003 році, Закону "Про національні меншини в Україні" та міжнародним договорам, укладеним Україною із сусідніми країнами. З огляду на це, звертаюся до Президента України Петра Порошенка з проханням ветувати прийнятий закон або повернути його у Верховну Раду України з правками", - йдеться у зверненні.

На думку Москаля, ряд положень ухваленого закону суперечить двостороннім договорам України з сусідніми країнами, зокрема, Молдовою, Румунією, Угорщиною, які передбачають зобов’язання України щодо забезпечення мовних прав національних меншин. Адже згідно зі ст.53 Конституції України громадянам, які належать до національних меншин, відповідно до закону гарантується право на навчання рідною мовою.

Читайте також: Польща очікує, що Україна не утискатиме мови нацменшин у законі про освіту

"Закарпаття – багатонаціональна область, у нас положення Європейської хартії регіональних мов застосовуються одразу до трьох мов – румунської, словацької та угорської. Особливо хочу підкреслити, що представники національних меншин, які живуть на Закарпатті, є законослухняними громадянами України і прагнуть у повному обсязі володіти державною мовою.  Захищати українську мову потрібно й необхідно, але не обмежуючи при цьому мови національних меншин", - наголосив Москаль.

Він також підкреслив, що абсолютна більшість депутатів, які голосували за новий закон, не є вихідцями з багатонаціональних регіонів, тому не розуміють їх специфіку. Але його дивує позиція народного депутата Івана Балоги, котрий потрапив у Верховну Раду від мажоритарного округу, значна частина виборців якого становлять угорці, а зараз голосував за звуження їхніх прав і свобод. "Якщо коротко, то на своїй політичній кар’єрі він поставив хрест", - вважає Москаль.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-