6 вересня: народний календар і астровісник

6 вересня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні Євтихія; осінній час – сім погод у нас: сіє, гріє, віє, туманіє, шумить, гуде ще й згори йде.

Сьогодні священномученика Євтихія, а також святителя Петра, митрополита Київського і всієї Русі. Останній відомий тим, що, по суті, «благословив» Московію та її церкву, адже стояв біля їхніх політичних і духовних витоків. По ідеї, росіянам замість скопійованого київського святого Володимира, який жодного стосунку до Росії не мав, треба було б ставити пам’ятник митрополиту Петру. Саме Петро Ратенський, виходець з Волині, переніс київську митрополичу кафедру з Владимира-на-Клязьмі до Москви (1322), яка на той час була схожа радше на село ніж на місто. Під час жорсткого суперництва Москви з Тверським князівством, він рішуче став на бік Москви, адже приятелював з московським князем Іваном Калитою. Саме за активну підтримку митрополита Іван Калита згодом домігся від Константинополя канонізації Петра. У Москві митрополит заклав підвалини Успенського собору – першої кам’яної споруди Москви (1326). Тож і дійсно, московитам є за що йому дякувати. До речі, ховав Петра єпископ Луцький Феодосій, земляк святителя. Галицька митрополія на той час підпорядковувалася Київській, а Петро був першим очільником церкви, що мав титул митрополита «Київського і всієї Русі».

Щодо Євтихія, то він був учнем святого апостола Іоанна Богослова. За Євтихієм примічали, якою буде осінь. Дощовий день вказував на погожу осінь і щедрий урожай у наступному році, а жаркий – на посушливу весну. Найліпше, коли на Євтихія було тихо й безвітряно – це дозволяло селянам без збитків зібрати насіння льону.

Іменинники сьогодні Петро, Арсеній, Георгій.

Місяць уповні, він максимально освітлений і самодостатній. 16 місячний день – час гармонізації між фізичним і астральним тілами. Бажане помірне фізичне навантаження, світлі позитивні думки, слова, що не розходяться з ділом, вчинки, що несуть тільки добро. Дуже важливий час для ухвалення кардинальних змін у житті. Операції з нерухомістю краще перенести на інший час, натомість розпочинати судові процеси – саме раз. Сьогодні корисно робити все, що пов’язане з чистотою: витерти пил, підмести, прибрати у бардачку тощо. До речі: перекладати це слово тюркського походження українською пропонують як «ладник» (і дійсно: не «хламозвал» же!). Раз згадали про автівки, то на дорозі треба бути максимально обережним – підвищена емоційність сприятиме аварійності.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1998 році: +5,1; а найтеплішим у 2008 – 31,0.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-