НСЖУ заявляє про п’ять випадків побиття журналістів за місяць

НСЖУ заявляє про п’ять випадків побиття журналістів за місяць

Укрінформ
Безкарність за злочини проти журналістів провокує нові напади на них, лише у серпні сталося п’ять інцидентів із застосуванням фізичної сили до працівників ЗМІ.

Про це заявив голова Національної спілки журналістів Сергій Томіленко, повідомляє Укрінформ. 

"Для нас тема захисту прав журналістів не є політичною. Ми не говоримо, за якої влади журналістів били більше, а за якої менше. Ми говоримо, що журналісти мають право на безпечну роботу, на них ніхто не повинен тиснути і перешкоджати (їхній діяльності - ред.). Якщо тисне і перешкоджає - за це має бути відповідальність. Ми хочемо, щоб нашу професію поважали, поважали загалом журналістів... Відсутність прецедентів ефективного покарання нападників на журналістів провокує нові напади", - наголосив Томіленко.

За даними НСЖУ, у серпні інциденти з побиттям працівників ЗМІ сталися, зокрема, у Рівному, Житомирі, Миколаєві, Вінниці та в Одеській області. Постраждалі пов’язують напади зі своєю професійною діяльністю. Причому окремі випадки сталися безпосередньо під час виконання редакційного завдання та при свідках.

Один такий інцидент стався 29 серпня у Вінниці під час акції протесту у мікрорайоні Сабарів. На журналіста по черзі накинулися троє осіб, кожен з яких завдав побоїв, незважаючи на те, що чоловік кричав "Преса". Коли один з правоохоронців став захищати журналіста, його побили також. Нині Новак перебуває в лікарні з численними забоями та зламаним носом. Порушено кримінальну справу за ст. 171 Кримінального кодексу. Поліція вже встановила одного з нападників, якого впізнали колеги журналіста.

Читайте також: Спілка журналістів: рівень агресії щодо медійників зростає

У Рівному журналістку Катерину Романік вдарила, намагаючись відібрати камеру, дівчина, яка бере по 30 гривень з кожного автомобіля за в`їзд на територію Рівненського природного заповідника. Інцидент стався 4 серпня.

Житомирський журналіст Сергій Форест повідомив, що 17 серпня у центрі міста в кав’ярні на нього напав нібито колишній охоронець народного депутата Василь Щербаков. Форест стверджує, що напад був скоєний під керівництвом депутата обласної ради, колишньої журналістки Олени Галагузи, яка знімала все на телефон.

На Центральному ринку у Миколаєві 18 серпня продавчині м’ясного відділу накинулися на журналістів ТРК "Україна", інтернет-видань NikLife та Shipovnik.ua, які знімали процес перевірки виконавчим директором Спілки споживачів України Максимом Несміяновим якості продуктів. Коли справа дійшла до м’ясного павільйону, одна з продавчинь почала конфліктувати, потім до суперечки приєднались інші співробітниці ринку, одна з яких, обурена тим, що її знімають, по черзі вдарила по камері журналіста NikLife Юрія Ягольника та журналістки Shipovnik.ua Олександри Чернової. Журналісти викликали поліцію, але заяв на продавчинь писати не стали.

В Одеській області 25 серпня редактора сайту "Надднестрянская правда" Романа Варшанідзе жорстоко побили троє молодиків, які зупинили його машину, коли він повертався додому. У журналіста зламане ребро та численні забої. Журналіст пов’язує напад з професійною діяльністю.

Водночас, за даними НСЖУ, у липні в Україні зафіксовано 7 випадків побиття журналістів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-