1 вересня: народний календар і астровісник

1 вересня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Прийшов святий Андрій – дітей до школи повів.

Сьогодні перший день осені, Андрія Стратилата. Українська назва першого місяця осені пов’язана з вересом – рослиною, вельми поширеною на всьому ареалі Полісся. Цей вічнозелений кущ квітує з серпня і аж до кінця жовтня. Але найпоширеніше рожево-бузкове суцвіття вкриває соснові бори, торф’яники та піщані пагорби саме у вересні. Верес, як і липові гаї, є вельми цінним медоносом. Щоправда, в наших краях вересовий мед не в особливій пошані за його гіркуватий присмак. Така сама назва простежується і в інших народів: у білорусів – «верасєнь», у поляків – «вжешєнь»; у перекладі з литовської мови вересень означає «місяць вересу», з латиської – «місяць цвітіння вересу». Сучасна назва вересня в нашому календарі закріпилася відносно недавно – на початку ХХ ст.. До цього в кожному регіоні були свої, «домашні» найменування: «руєн» («ревун» себто), «маїк» (від слова «маятися», зеленіти), «сівень», «покрійник», і, зрештою, трохи грубе, але зрозуміле всім «бабське літо». За повір’ям, цей день має бути теплим, хоч і казали: «День жаркий, але дихає осінню». Відтак бралися до копання буряків, бо вже починало спадати листя з ліщини.

З народних прикмет на сьогодні актуальна наступна: для того, аби чадо добре вчилося, наші пращури замовляли в церкві молебень перед початком навчального року, а також молилися перед іконою Богородиці «Додання розуму».

Іменинники сьогодні всі Андрії, Миколи, Тимофії та Геннадії.

Добрий знак: новий навчальний рік починається надпотужно. Сподіваймося, що як для школярів, так само і для їхніх батьків він буде цікавим, успішним і промайне непомітно (навіть для сімейного бюджету). Продовжуємо знаходитись під впливом надзвичайно енергетично сильного 11-го дня, а потім переходимо в день 12-ий. Його називають днем милосердя, співчуття і любові. Зауважте: далекі від меркантильності зорі радять дарувати сьогодні подарунки, казати компліменти, попри всі негаразди щасливо усміхатися і робити запаморочливі селфі. Сьогодні зустрінуться й обіймуться старі друзі, дехто знайде нових – щирих і вірних, як кажуть – на все життя. Пустотлива малеча раптом подорослішає, стане дуже статечною, а дорослі – навпаки – заховають кудись всю свою розважливість і солідність і стануть зовсім як дітлахи. Ось такі метаморфози… Сонячного всім настрою!

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1924 – 6,5, а найтеплішим у 2015 –  35,5.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-