Президент спростив звільнення прикордонників

Президент спростив звільнення прикордонників

Укрінформ
У зв'язку з Указом Президента «Про внесення змін до Положення про проходження громадянами України військової служби в Державній прикордонній службі України» процедура звільнення персоналу зазнала змін.

Про це йдеться у роз'ясненні змін до Положення, оприлюдненому на сайті Держприкордонслужби.

"У попередній редакції Положення існувала норма про попередження військовослужбовця щодо дострокового розірвання контракту з ініціативи командування не пізніше як за два місяці до виключення зі списків частини. ...Це створювало додаткові труднощі як командуванню, так і людині, яка вже втратила інтерес до служби", - йдеться у роз'ясненні.

Окрім цього, у зв’язку із внесенням змін до існуючих та введенням в дію нових законодавчих актів, що стосуються запобігання корупції, терміни звільнення персоналу за різними статтями почали коливатися в межах від трьох днів до тих же двох місяців. А в таких випадках, як позбавлення військового звання або реалізація дисциплінарного стягнення «звільнення з військової служби через службову невідповідність» звільнення повинно відбуватися негайно.

На підставі цього норму попередження про дострокове розірвання контракту з ініціативи командування за два місяці до виключення зі списків частини було виключено. Тепер попередження здійснюється у строк, встановлений законодавством, а він відрізняється за різними підставами і в середньому становить два тижні.

У повідомленні йдеться про зменшення з двох до одного місяця термін дострокового розірвання контракту з ініціативи військовослужбовця. Відтепер керівництво, за наявності підстав, повинно звільнити його протягом місяця з дати подання відповідного рапорту.

Важливим аспектом змін є вдвічі скорочені терміни вислуги у військовому званні для молодшого персоналу – від солдата до старшого прапорщика. Наприклад, термін служби у військовому званні солдата, молодшого сержанта відтепер становитиме лише шість місяців (раніше був один рік), сержанта, старшого сержанта та старшини – один рік (раніше було два роки), прапорщика – три роки (до цього було п’ять років).

Читайте також: Президент змінив правила призову в Держприкордонслужбу

Внесено також зміни до порядку присвоєння молодшому персоналу первинного офіцерського звання. Нині військовослужбовці, які мають вищу освіту за ступенем бакалавра, отримуватимуть військове звання «молодший лейтенант», а військовослужбовці, які здобули вищу освіту за ступенем спеціаліста або магістра, відразу отримуватимуть первинне офіцерське звання «лейтенант», чого раніше не було.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-