У форматі Мінська не має бути жодних

У форматі Мінська не має бути жодних "Л/ДНР" – Кравчук

Укрінформ
Перший Президент України Леонід Кравчук вважає за необхідне розширити формат переговорів щодо Донбасу.

Про це він сказав під час прес-конференції в Укрінформі на тему: "Двадцять шість років по тому... Де Україна сьогодні?", відповідаючи на запитання кореспондента агентства.

"Думаю, що Мінський процес можна залишити, але його докорінно змінити - розширити, змінити повноваження і склад учасників змінити. Там не повинні бути ні "ДНР", ні "ЛНР". Саме тому, що вони (представники терористів - ред.) там, Росія каже, що в Україні громадянська війна... Ми повинні забрати у Росії Мінську правову площадку, майданчик, щоб вони не використовували Мінський процес проти України... Можна перенести, не обов'язково в Мінську, немає значення де. Якщо буде формат "Великої сімки" або "Великої двадцятки", або формат Будапештського меморандуму, думаю, тоді ситуація зміниться", - сказав Кравчук.

Читайте також: Якби не агресія Росії, Захід досі вважав би Україну Fata Morgana – Кравчук

Він вважає, що Мінські домовленості зіграли важливу роль, оскільки зупинили російські наміри розширити агресію в Україні, а зараз вони лише вирішують питання щодо обміну полоненими.

"Головна роль України - відновити територіальну цілісність, відновити кордони і встановити українську владу на всій території України, включаючи Донбас, а з часом і Крим. Вони (учасники переговорів у Мінську - ред.) фактично вирішують одне питання, і навколо нього ведуть великі розмови - обмін полоненими... Нам треба закінчити війну, бо закінчиться війна і не буде полонених", - сказав перший Президент України.

Також Кравчук вважає, що присутність вояків НАТО на військовому параді у Києві 24 серпня буде важливим кроком до визнання української армії як уже готової до співпраці з Альянсом.

"Завтра ми побачимо нашу нову техніку, побачимо українське військо і побачимо вояків НАТО на Хрещатику. Я думаю, що присутність цих вояків - дуже важливий крок до визнання української армії як уже готової до співпраці з НАТО, це крок до НАТО", - сказав Кравчук.

Він наголосив на важливості вступу України до НАТО. "Переконаний, що без союзу і вступу до НАТО Україна, маючи таку міжнародну ситуацію і такого сусіда (Росію), - ми вижити не зможемо", - вважає Кравчук.

Як раніше заявляв міністр оборони Степан Полторак, у військовому параді до Дня Незалежності братимуть участь 10 підрозділів різних країн світу, з них 9 країн - це країни НАТО.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-