Лутковська просить Луценка розслідувати злочини радянської каральної психіатрії

Лутковська просить Луценка розслідувати злочини радянської каральної психіатрії

Укрінформ
Уповноважений ВР з прав людини Валерія Лутковська звернулася до генерального прокурора Юрія Луценка з проханням провести досудове розслідування злочинів радянської каральної психіатрії .

Зокрема, пропонується розслідувати злочини за матеріалами, вилученими з архіву Державного закладу “Української психіатричної лікарні з суворим наглядом МОЗ України” у місті Дніпро, де перебувала велика кількість людей, кого переслідувала каральна система СРСР.

Відповідне звернення  опубліковано на офіційному сайті Уповноваженого ВР з прав людини. 

"Задля встановлення історичної справедливості ми зобов'язані провести ретельне розслідування злочинів тих часів, з особливою увагою підійти до вивчення цих документів з огляду на їх значущість для сфери захисту прав людини і недопущення повторення існування  каральної психіатрії задля боротьби із інакомисленням. ...Звертаюся до генерального прокурора України Юрія Луценка з проханням ініціювати досудове розслідування злочинів щодо переслідування осіб з використанням системи психіатрії задля ізоляції особи та придушення свободи слова", - йдеться у зверненні.

Уповноважений з прав людини наголосила, що аналіз вилучених з психіатричної лікарні документів мають проводити не психіатри системи охорони здоров'я, а фахівці, "які зможуть оцінити історичну цінність цих документів для національної пам'яті, із врахуванням законодавства в сфері захисту персональних даних". За її словами, такий аналіз також може бути проведений і з метою оцінки кримінальної складової. 

Читайте також: МЗС Польщі визнає складність діалогу з Україною щодо “національної пам’яті”

Як повідомлялося, у січні в ході інспекції Міністерства охорони здоров'я в  Українській психіатричній лікарні з суворим наглядом МОЗ України у м. Дніпро було знайдено архів медичних карток пацієнтів, які за часів Радянського союзу доправлялися до медзакладу зі всієї країни. Багатьом з них ставили діагноз "вялотекущая шизофрения", якого не існувало в жодній країні світу. За сфабрикованими медичними діагнозами у закладі примусово утримували дисидентів, сама лікарня була інструментом політичних переслідувань.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-