16 серпня: народний календар і астровісник

16 серпня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні Антона-вітровія; шукайте вітру в полі та втікайте з мережі.

Сьогодні преподобного Антонія Римлянина. За цим днем прогнозували погоду в жовтні. Наші пращури казали: «Антон на жовтень дивиться». На Антона сміливці виходили на перехрестя «вихори стерегти». Треба було чатувати, коли з’явиться вихор – закружляє, завіє, піднімаючи вгору землю та пил, треба хутко встромити в його самісінький центр ножа. Одночасно лівою ж рукою тримаючи за шию півня, бажано чорного (обряд, по правді кажучи, до болю схожий на чаклунство вуду). Діючи таким чином, можна було запитати у вихру й отримати достеменну відповідь, якою буде зима. Втім, були й інші прикмети, за якими можна було дізнатися про майбутню погоду: «Вітер з вихорами – на сніжну і морозну зиму». Коли ж цього дня по полудні розпочинався дощ – то він міг йти майже три дні. Про хлопчика, народженого на Антона-вітровія, казали, «що в нього вітер в голові віятиме», тобто виросте він непосидючим, неспокійним і дуже діяльним. Коли ж вітру цього дня не було, про народженого казали: «з виду тихий, але вихори в ньому кружляють…»

Іменинники сьогодні Антон, В’ячеслав, Микола, Ражден.

Тримайтеся! Сьогодні нас накриє надпотужна енергетика 24-го місячного дня і це при тому, що Місяць спадає. Категорично не можна байдикувати. Зціплюючи зуби, забувши про те, що відпустка у минулому, а хтось саме зараз безтурботно насолоджується морем і сонцем, ліниво почісуючи п’ятку, що сьогодні лише середа (а субота робоча!), що до зарплати так само далеко як і до пенсії – кидаймося на заробляння «хліба насущного». А його, як стверджується в одній священній книзі, годиться здобувати чоловіку «у поті чола його…» Сьогодні місяць і зорі милостиво вмикають зелене світло для будь-якої людської діяльності. Хіба що для переїзду і далекої дороги час несприятливий. 24-ий місячний день – день культу всіх богів плодючості. Безцільно никати Інтернетом сьогодні не варто – почуватиметеся виснаженим.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1884 році: +5,1; а найтеплішим у 2008 –  36,2. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-