5 серпня: народний календар і астровісник

5 серпня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні Трофима-Безсонника; жни – не дрімай!

Церква сьогодні вшановує чудотворну Почаївську ікону Божої Матері – одну зі знаних святинь не тільки на теренах України, але й всього християнського світу. В 1597 році Почаївському монастирю її подарувала заможна вдова луцького земського судді Анна Гойська, що володіла Почаєвом у другій половині XVI століття. Образ Почаївської Божої Матері, яка вважається небесною покровителькою Волині, був дуже популярний по всій Україні. Її залюбки зображали на сімейних іконостасах від Полтавщини до Прикарпаття. Ікона не раз рятувала Почаївську лавру від усяких лих, а віруючі й нині знають про її чудотворні властивості: до ікони Божої Матері Почаївської звертаються за зціленням від сліпоти, застарілих хвороб, а також моляться за звільнення з полону. 

Також сьогодні згадуються мученики Трофим, Феофіл і з ними ще 13-ть мучеників. В народі цей день називали Трофимом-Безсонником. Чому так? Тому що пора гаряча – не до сну. Швидесенько-хутесенько потрібно було прибрати золоте збіжжя з полів-ланів у засіки та комори, бо «Як у серпні дбаєм, так зимою маєм», або: «Змарнуєш на жнивах хвилину – втратиш не одну зернину». Взимку ж і виспишся досхочу. Примічайте погоду: Якщо при сході сонця парка духота – під вечір збереться на дощ. Хмариться небо, а квіточки жовтцю розкриті – на зливу не сподівайся; але якщо у спеку він стулить пелюстки – невдовзі задощить.

Іменинники цього дня Трофим, Федір, Михайло, Андрій.

Сьогодні 13-ий місячний день. Його ще називають магічним. Особливо уважним треба бути до прикмет та різного роду знаків: випадково почутої фрази, поведінки домашніх тварин, польоту пташки, форми хмарки на небі. Якщо хмарок катма, або ж стільки, що й не розгледіти чогось конкретного – погадайте на кавовій гущі. Правда чи не правда, а все ж розвага. День енергетичного очищення і накопичення інформації. Для переїзду і подорожей час несприятливий. Корисно контактувати з людьми, працювати в дружньому колективі. Сни збуваються, але не одразу. І тільки хороші. 

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1907 – 7,6, а найтеплішим у 2010 –  38,1.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-