ЗМІ: вбивця краматорського школяра може знати про

ЗМІ: вбивця краматорського школяра може знати про "Бук", з якого збили Boeing 777

Укрінформ
Відмову Росії видати Вадима Погодіна, який убив краматорського школяра Степана Чубенко, може бути пов'язаний з тим, що бойовик може володіти інформацією про російський "Бук", з якого збили малайзійський "Боїнг" в липні 2014 року над Донбасом.  

Про це йдеться у статті Нової газети під назвою "Найбільше за Погодіна хвилюється Хмурий. Як пов'язаний "герой Новоросії", який розстріляв українського підлітка, із справою MH17".

"Здавалося б, здати його (Погодіна - ред.) Москві не варто нічого. Навіть в останні два роки між Україною і Росією зафіксовано кілька десятків випадків екстрадиції обвинувачених у кримінальних злочинах. Серед кандидатів на видачу було і кілька учасників військових дій на Донбасі. У мене майже немає сумнівів у тому, що і Погодін пішов би справедливо за розрядом екстрадованих карних злочинців, аби не одна деталь. Полягає ця деталь у тому, що за Погодіна просили депутати Держдуми та інші "герої" - просили, мабуть, тому, що той багато чого знає", - пише автор статті. 

Вказується на те, що у розстрілі школяра під Донецьком звинувачують Погодіна не лише влада України, але навіть окупаційна адміністрація ОРДО. Проте російська сторона не захотіла передавати садиста.  

На думку автора, це може бути пов'язано з тим, що Погодін "належав до вузького кола піонерів донбасівської авантюри, серед яких, - росіяни Олександр Бородай, Ігор Стрєлков-Гіркін, Сергій Дубинський ("Хмурий"), Ігор Безлер ("Бєс") та українець Олександр Ходаковський". У 2014 році вони були на передовій російської гібридної агресії, проте ближче до 2015-го "відійшли від справ, передавши рутину професіоналам із "гібридних військ".

"Але окрім старої дружби цих "ветеранів" об'єднує, вважаю, ще одна дуже важлива поінформованість. Вони знають, до чийого розпорядження у липні 2014 року потрапила установка "Бук", з якої був збитий малайзійський Боїнг. Кожному з шести цих персонажів повинно бути достеменнно відомо про те, що сталося у небі над Торезом 17 липня 2014 року. І зрозуміло, видача будь-кого з них Україні (під будь-яким приводом) може виявитися подарунком для слідчих по справі Боїнгу (Україна входить до п'ятірки країн-учасниць розслідування під керівництвом Нідерландів)", - йдеться у статті.

Підкреслюється, що саме "Хмурий", він же  генерал-майор ЗС РФ Сергій Дубинський, "активніше за інших турбується сьогодні про долю Погодіна, звинуваченого у жорстокому вбивстві та садизмі". "Хмурий" - один із ключових фігурантів справи МН17. За даними слідства, він є одним з відповідальних за транспортування "Буку" від кордону з РФ територією Донбасу

Хвилювання "Хмурого" особливо підкреслює інший організатор бійні на Донбасі, генерал-майор ФСБ Олександр Бородай, який на початку агресії виконував роль "прем'єр-міністра ДНР". 

"Те, що Бородай виділяє занепокоєння саме "Хмурого" - найприкметніша деталь у його виступі. Тривога самого засвіченого фігуранта справи МН17, висловлена публічно, сприймається як нагадування про себе: чи підтверджуєте ви там (у Москві) імунітет? І Москва підтверджує - за кілька місяців до пред'явлення Нідерландами остаточних обвинувачень та оприлюднення імен усіх причетних до трагедії. Садист не просто уникає екстрадиції, але і опиняється на волі. Суду над ним не буде, як тепер з'ясовується, ні в Росії, ні навіть у "ДНР", - відзначається у статті.

Як повідомлялося, так звані правоохоронні органи окупованого Криму випустили на свободу колишнього командира батальйону "Керч" терористичної організації "ДНР" Вадима Погодіна, підозрюваного у вбивстві 16-річного жителя Краматорська Степана Чубенка.

Степан зник 23 липня 2014 року на залізничному вокзалі у Донецьку, після того, як приїхав із Києва дорогою до Краматорська. 6 жовтня було знайдено його тіло, яке впізнала мати.

Читайте також: Вбивство Чубенка: Росія не відповіла на запит ГПУ про видачу бойовика Погодіна

Досудове розслідування встановило, що 28 липня 2014 року троє жителів Донецької області у селі Горбачова-Михайлівка Пролетарського району Донецька з вогнепальної зброї вбили молодого хлопця. Були названі підозрювані у вбивстві - Юрій Москальов, Максим Сухомлинов і Вадим Погодін.

У Криму за запитом України заарештували бойовика "ДНР" Погодіна. Його затримали 20 червня 2017 року в Ялті і рішенням суду він був заарештований на 40 діб.

21 липня Генеральна прокуратура України звернулася до прокуратури РФ із запитом про видачу бойовика.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-