Україна отримала ліцензію на важливий препарат від ВІЛ

Україна отримала ліцензію на важливий препарат від ВІЛ

Укрінформ
Патентний пул лікарських засобів (Medicines Patent Pool) оголосив про розширення ліцензії на атазанавір (Atazanavir) для України і ще 11 країн. Цей інгібітор протеази рекомендований ВООЗ для лікування ВІЛ як препарат другої лінії.

Про це повідомляє Всеукраїнська мережа людей, що живуть з ВІЛ.

"В рамках даної ліцензії генеричну версію атазанавіра можуть поставляти 6 заводів, три з яких отримали перекваліфікацію ВООЗ або дозвіл FDA. Таким чином, можна прогнозувати високу конкуренцію по даному препарату, що призведе до доступних цін", - підкреслив директор з політики та адвокації Всеукраїнської мережі ЛЖВ Сергій Дмитрієв.

Читайте також: Україні продовжили грант за програмою протидії ВІЛ/СНІДу та туберкульозу - Супрун

У порівнянні з основним альтернативним препаратом (лопінавіром) АТВ має певні переваги - менша кількість побічних ефектів, він приймається раз в день, і простішій у виробництві, що призводить до зниження цін. Атазанавір в тому числі призначають вагітним жінкам, у яких виявлено ВІЛ вперше.

Угода була досягнута з фармацевтичною компанією Bristol-Myers Squibb із розповсюдження і виробництва атазанавіру (АТВ).

Всього ліцензія охоплює 122 країни із середнім і низьким рівнем доходу. Крім України, ліцензія на продаж і виробництво атазанавіра тепер поширюється на Алжир, Марокко, Туніс, Єгипет, Індонезію, Філіппіни, В’єтнам, Екваторіальну Гвінею, і інші країни, де в цілому проживає до 1,4 млн людей із ВІЛ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-