25 липня: народний календар і астровісник

25 липня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні Прокла; чекаємо великої роси і готуємо гроші для молодого місяця.

Сьогодні мучеників Прокла та Іларія. Вони були родичами – дядьком і племінником. Обоє зазнали жахливих тортур і були страчені за відмову зректися Христа.

Вважається, що в цей день бувають найрясніші роси. «На Прокла все промокло», «проклова роса – сіногнійна», - казали селяни. Зазвичай велика роса віщувала сонячну гожу погоду на декілька найближчих днів. А от коли вранці роси не було – чекай дощу. А ще проклова роса вважалася цілющою, помічною від багатьох хвороб і лихого ока. Нею вмивалися, протирали очі, по ній ходили босоніж.

Іменинники сьогодні Іларій та Іларія, Михайло, Федір, Іван та Вероніка. 

Запаслися копійками? Відсьогодні починається неотенія, і на небі з’являється молодий серпик місяця, тож не забудьте показати їх «козацькому сонцю» аби в подальшому при грошах бути. Колись на молодий Місяць гадали, особливо дівчата і молодиці. «Місяцю рогатий, а зараз зірниця, що мені має бути, нехай насниться», - промовляли тричі, дивлячись на Місяць, а потім лягали спати. Сьогодні 3-ій місячний день. Місяць у Діві. Серйозних, трудомістких справ на цей день не плануйте, але власної енергії не шкодуйте – все робіть з гарним настроєм і віддачею. За нового місяця поріз або рана не скоро загоїться, тож будьте обережними. 

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1954: +9,9; а найтеплішим у 2015 – +35,3.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-