Громадське радіо оштрафували за порушення мовних квот�

Громадське радіо оштрафували за порушення мовних квот

Укрінформ
Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення на засіданні 20 липня 2017 року ухвалила рішення про стягнення штрафів із двох мовників – "Громадське радіо" і "Буковинська хвиля".

Про це йдеться на сайті рідіостанції.

Згідно з ліцензією, ефір "Громадського радіо" складається з розмовних програм і 5 годин музики, повідомляє мовник.

"При цьому ми прорахували, що нашій аудиторії цікава саме інструментальна музика, без вокалу. Тому у звичайний день у нас в ефірі немає ані пісень українською, ані російською мовами. Лише іноді у розмовних програмах ми вставляємо пісні, як правило українські", – йдеться у повідомленні.

Третього травня 2017 року у вечірній програмі "Громадського радіо" була київська група, в репертуарі якої є пісні російською мовою. Три пісні пролунали в ефірі програми.

"Важливо відмітити, що музиканти в наших програмах з’являються раз на тиждень – і цього разу їхня поява збіглася з перевіркою Національної ради. Три пісні одразу порушили формальну квоту, що і зафіксувала перевірка", – пояснюють на радіо.

В результаті Нацрада оголосила мовнику штраф, який буде сплачено.

"Громадське радіо" поділяє позицію про недосконалість закону про мовні квоти і вважає, що постраждало через недосконалість механізму нарахування квот.

"Зрозуміло, що в ефірі багатьох музичних радіостанцій в підсумку звучить в десятки разів більше російськомовних пісень, але вони мають можливість балансувати це україномовними піснями. В нашому випадку ми не змогли цього зробити, оскільки ставимо в ефір інструментальні композиції", – пояснюють його працівники.

Читайте також: Більшість українців - за мовні квоти на телебаченні

Як зазначається, після цієї ситуації "Громадське радіо" запросило досвідченого музичного редактора, котрий буде допомагати дотримуватись формальних вимог закону.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-