Сьогодні - рік із дня загибелі Павла Шеремета

Сьогодні - рік із дня загибелі Павла Шеремета

Укрінформ
Сьогодні виповнюється річниця з дня загибелі журналіста Павла Шеремета.

Журналіст загинув уранці 20 липня у центрі Києва: авто, в якому він їхав, підірвали саморобною вибухівкою. Попередньо правоохоронці розглядали кілька версій того, що сталося. Зокрема, "професійна діяльність" та "російський слід". Наразі слідство схиляється до версії про професійні мотиви вбивства, але ні організаторів, ні виконавців вибуху не встановило.

Шеремет народився 1971 року в Мінську. За свою журналістську кар’єру працював ведучим щотижневої аналітичної програми "Проспект" Білоруського ТБ, головним редактором "Білоруської ділової газети", завідувачем білоруського бюро Громадського російського телебачення (ОРТ- згодом "Перший канал") і власним кореспондентом ОРТ в Білорусі, спеціальним кореспондентом програм "Новости" і "Время" дирекції інформаційних програм ОРТ, шеф-редактором російської та зарубіжної кореспондентської мережі дирекції інформаційних програм ОРТ. Був ведучим щотижневої аналітичної програми "Время".

Шеремет часто фігурував у ЗМІ як представник опозиції режиму білоруського президента Олександра Лукашенка.

У 2005 році журналіст був ініціатором створення інформаційно-аналітичного сайту "Білоруський партизан". У другій половині 2000-х років Шеремет також згадувався в пресі в якості керівника видавництва "Партизан", яке крім його власних книг випустило, зокрема, одну з книг російського опозиційного політика Бориса Нємцова.

Читайте також: Хармс нагадала Києву про справу Шеремета

У 2010 році Шеремета позбавлено громадянства Білорусі. Офіційною причиною в документах вказувалась наявність у журналіста громадянства РФ, хоча, як зазначалося в пресі, білоруські закони не забороняли друге громадянство.

З 2012 року жив в Україні. Останні роки працював в "Українській правді", був ведучим на Радіо "Вести".

Поховали журналіста в Мінську. У червні цього року ім’я Шеремета викарбували на стіні пам’яті у Вашингтонському музеї журналістики та новин "Ньюзеум", де щороку додаються імена журналістів з усього світу, які загинули через свою журналістську діяльність чи під час виконання службових обов’язків.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-