Вступна кампанія 2017: вчимося за покликом душі чи економіки?

Вступна кампанія 2017: вчимося за покликом душі чи економіки?

Аналітика
Укрінформ
Гуманітарії, посуньтеся? Поки що не дуже-то посуваються… А економіці потрібні інженери, технологи, агрономи…

Вступна кампанія-2017 розпочалася минулого тижня, і серед абітурієнтів з року в рік зберігається ажіотаж на такі спеціальності як філологія, право, менеджмент, комп'ютерні науки, середня освіта, психологія та економіка спеціальності. Але давайте заглянемо в майбутнє. Спеціальності юристів, економістів, філологів, які були найпопулярнішими мабуть що останні років зо двадцять, швидше за все потроху втрачатимуть свою затребуваність. Аби піднімати економіку, зараз потрібні інженери, технологи, агрономи. Звісно, що привабливості професії у очах абітурієнтів завжди додає її потенційна оплата, а відтак досі складалося замкнене коло: низька зарплата – низька привабливість – низький рівень фахівців – низький рівень економіки. Але зараз, коли світ поступово входить в еру технологій, ситуація на ринку праці змінюється кардинально.

Відтак держава, зорієнтувавшись на перспективи української економіки, по-новому розставила пріоритети при розподілі бюджетних місць, збільшивши держзамовлення на природничі, технічні та аграрні спеціальності та водночас зменшивши на економіку, право, туризм та готельно-ресторанний бізнес.

Поки що говорити про конкретну статистику доволі складно, оскільки вже тиждень електронна база ЄДЕБО, яка «обслуговує» вступну кампанію, працює з серйозними збоями. Але про загальні тенденції – чому б ні. Відтак поки електронну базу ще не налагодили, Укрінформ поцікавився безпосередньо у представників приймальних комісій навчальних закладів - наскільки чутливими до зміщення пріоритетів у спеціалізаціях виявилися цьогорічні абітурієнти та скільки заяв на вступ у виші подано за перший тиждень вступної кампанії.

Чернігівський національний технологічний університет: попит на технічні спеціальності збільшується, але «право» і «туризм» лідирують

Андрій Єрошенко, відповідальний секретар приймальної комісії:

«На цей момент ми маємо понад 5000 заявок. Уже зараз на окремі спеціальності по держзамовленню конкурс сягає 7-ми осіб на місце. Це право, туризм, програмна інженерія, а також комп’ютерна інженерія. Взагалі ж ми можемо прийняти понад 3000 абітурієнтів, зокрема близько 850 місць виділяється під держзамовлення.

Початок цієї вступної кампанії нічим не здивував, досі залишаються проблеми з електронною базою ЄДЕБО, тому остаточної картини ми не маємо. У більшості заявок від абітурієнтів або не підтягуються результати ЗНО, або додатки до атестатів, або виникають інші проблеми».

Андрій Єрошенко пояснює, що з досвіду останніх років можна очікувати, що багато заявок надходитиме саме в останні дні, оскільки вступники чекають до останнього, щоб розрахувати свої шанси вступити на бюджет.

«Можу однозначно сказати, що з боку роботодавців попит на наших випускників збільшується. Приміром, на фейсбук-сторінці кафедри технологій машинобудування та деревообробки підприємство "Атомремонтсервіс" вже кілька тижнів тому розмістило оголошення про пошук молодих фахівців з обслуговування парових котлів і турбін АЕС. Але навіть складно когось порекомендувати, тому що наші випускники вже познаходили собі роботу. Так само збільшується і попит на технічні спеціальності з боку абітурієнтів в останні роки, хоча проблеми з якістю абітурієнтів технічних спеціальностей все ще залишаються».

Львівський національний університет імені Івана Франка: в останні роки найбільш цікавим для абітурієнтів залишається туризм

За словами Андрія Гукалюка, відповідального секретаря приймальної комісії, наразі в ЛНУ близько 15 тисяч поданих заяв від абітурієнтів. Держзамовлення на бакалаврат залишається приблизно на рівні минулого року, без принципових змін (близько 2-х тисяч). Взагалі ж на денну форму навчання в ЛНУ щороку зараховують близько 6 тисяч студентів. Цьогорічні тенденції серед абітурієнтів ЛНУ швидше за все не відрізнятимуться від минулорічних. Найпопулярніші спеціальності у Львівському університеті ім. І. Франка – туризм, а також англійська мова, право, міжнародні відносини. Тобто -без змін.

Вінницький національний технічний університет: найбільше бюджетних місць по місту – свідчення попиту на технічні спеціальності

Наталія Ляховченко, відповідальний секретар приймальної комісії:

«Зараз маємо майже 2000 заяв, поданих для вступу на перший курс. Але вирахувати конкурс зараз складно, оскільки одна людина подає кілька заяв на різні спеціальності.

Через проблеми з базою ЄДЕБО перші тенденції визначити складно. Але дійсно в останні роки все більше абітурієнтів стали подавати документи саме на технічні спеціальності. Наш університет технічного спрямування, і показово, що ми маємо найбільшу кількість бюджетних місць по місту взагалі. Зараз же є серед роботодавців є запит на молодих спеціалістів технічних спеціальностей, особливо в машинобудівній галузі».

Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара: для підготовки фахівців природничого чи технічного напрямку створюються умови

Михайло Дергачов, відповідальний секретар приймальної комісії:

«Зараз маємо близько 10 тисяч заяв, поданих на два освітні ступені – «бакалавр» і «магістр». Динамікою подачі заяв приблизно така сама, як і в минулі роки. Взагалі ж щороку наш університет приймає до 3-х тисяч студентів. Тенденції серед абітурієнтів швидше за все залишатимуться минулорічні, поки суттєвого прориву у напрямку природничих чи технічних спеціальностей не помітно. Але спеціальності цього напрямку дійсно пріоритетні, і ми зацікавлені в підготовці саме таких фахівців, для цього створюються відповідні умови в умовах прийому, введений галузевий коефіцієнт (на 2017 рік він становить1,03. – Ред.).

За останні п’ять років були певні річні «вибухи» зацікавленості до окремих спеціальностей, однак говорити про систематичне збільшення попиту ще зарано. Мені здається, що зростає зацікавленість до спеціальностей хімічного напрямку, пов’язаних з харчовою промисловістю, синтезом нових сполук, пошуком та розробкою як нових матеріалів, так і нових технологій.

Ми працюємо з роботодавцями, і намагаємося спрямовувати до них випускників. Дніпро – промислове місто, тому традиційно роботодавці зацікавлені саме у молодих спеціалістах технічного спрямування. Але також нашими випускниками цікавляться роботодавці, які є лідерами в галузі програмного забезпечення».

Юлія Горбань, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-