"Отче наш" у ВР: муфтій мусульман України нагадав нардепам про світську державу

Укрінформ
Жодна релігія, згідно з Конституцією України, не може мати особливий статус, і тому пропозиція про читання молитви "Отче наш" перед початком пленарного засідання Верховної Ради є недоречною.

Про це написав у Facebook муфтій духовного управління мусульман України "УММА" Саїд Ісмагілов. 

"Починати пленарне засідання з молитви - взагалі непогано, але виключно в приватному та індивідуальному порядку. Чому? Україна за Конституцією - світська країна, і ніяка релігія (відповідно і молитва) не може бути обов'язковою, або мати особливий, більш підвищений, статус", - наголосив він. 

Ісмагілов нагадав, що в нашій країні церква, релігійні організації відокремлені від держави, відповідно і від державних органів. "Верховна Рада - це державний орган", - підкреслив він. 

Читайте також: Нардепів хочуть зробити "трошки чеснішими" читанням "Отче наш"

Водночас, муфтій запитує, як бути депутатам, що сповідують інші релігії - іслам, юдаїзм або не сповідують ніякої релігії.

"Найцікавіше питання - яка церква або патріархат (в розумінні - її представник) буде проголошувати молитву, і якою мовою?" - наголосив Ісмагілов. 

На його переконання, молитва є доброю ініціативою, але в індивідуальному та приватному порядку.

"Віра - це інтимне питання кожної людини, знайдуться і такі, що не забажають, щоб за їх молитвою хтось спостерігав. А найкращий варіант - нехай всі, хто вірує, помолиться в храмах своєї релігії, або індивідуально, до початку пленарного засідання, і вирушає робити добрі справи для країни та співгромадян з легким серцем", - резюмував він.

Як повідомляв Укрінформ, група народних депутатів зареєструвала законопроект №6722 "Про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України (щодо читання молитви "Отче наш" відразу після відкриття пленарних засідань)". Один із авторів законопроекту, лідер фракції “Об'єднання “Самопоміч” Олег Березюк вважає, що читання молитви «Отче наш» перед пленарним засіданням Верховної Ради буде об'єднувати народних депутатів.

Наразі текст законопроекту на сайті ВР відсутній.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-