16 липня: народний календар і астровісник

16 липня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні Мокія і Марка; дайте лиха закаблукам!

Сьогодні мучеників Мокія і Марка. Ці святі жили в ІV столітті й були страчені за те, що не хотіли вклонитися римським богам. Власне саме це – категоричне небажання християн визнавати римських богів, що в свою чергу сприймалося римлянами як вияв нелояльності владі, і було головною проблемою у відносинах між римлянами і християнами. Варто зауважити, що римляни зі своєю політеїстичною релігією були досить терпимими до вірувань підкорених ними народів (траплялося, що вони включали до римського пантеону чужинських богів), але зрозуміти християн, які вклонялися одному єдиному богові, вони не могли. Християни категорично відмовлялися слідувати усталеним звичаям, обираючи, натомість, люту смерть. Одне з перших згадувань про християн у римських джерелах зустрічається в листах Плінія Молодшого до імператора Траяна – і там теж – абсолютне нерозуміння логіки такої поведінки. За декілька століть римляни стратили декілька тисяч християн, але згодом, коли християнство стало панівною релігією всієї Європи, християни примудрялися винищувати одновірців мільйонами. Приміром, лише впродовж однієї Варфоломіївської ночі 23 серпня 1572 року французькі католики вирізали до 10 тисяч протестантів – стільки, скільки не знищили за декілька століть жорстокі язичники-римляни.

Цього дня наші пращури особливо не святкували, натомість готувалися до жнив, або закінчували заготівлю сіна. Придивлялися до тварин і довкілля: Якщо вовна на вівцях м’якшала й випростовувалася – це віщувало дощ. Павуків майже не видно – на мінливу погоду, а коли їх багато – на суху й теплу. Вранці туман стелиться по воді – день порадує теплом.

З іменинами вітайте Анатолія, Олександра, Василя, Костянтина, Івана.

Сьогодні 22-ий місячний день. За зорями – це не надто сприятливий день, але вмикається зелене світло для набуття нових навиків і знань. Якщо ви, приміром, хочете навчитися бездоганно випікати класичний віденський струдель (він, до речі, яблучний), опанувати прийомами крав-мага, писати верлібром, чи грати в теніс як Світоліна – дерзайте! Крім усього іншого, вам ще й сприятиме наполегливий Овен. Сьогодні ідеальний час для неспішних урочистих сімейних обідів і товариських галасливих вечірок. На столі обов’язково має бути фірмова страва, не завадить і добре вино. Не забудьте і про танці. Будьте впевнені – повеселитися вдасться на славу, Голівуд вам позаздрить, але, тим не менш, контролюйте емоції.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1902 році: +7,8; а найтеплішим у 1931 –  +35,9.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-