"Безкоштовно по музеях": НСЖУ засуджує продаж фальшивих прес-карток

Укрінформ
НСЖУ попереджає про продаж шахраями підробних "прес-карток міжнародного зразка" та застерігає від їх використання.

Про це Укрінформу повідомили у прес-службі НСЖУ. 

"Підвищеним інтересом українців до поїздок безвізовою Європою прагнуть скористатися шахраї. Нещодавно на відомому порталі приватних оголошень з'явилася пропозиція оформлення "прес-картки міжнародного зразка". Автор оголошення запевняє, що з цим документом нібито можна безоплатно відвідувати європейські музеї і навіть "простіше влаштуватися на роботу". Коштує такий "документ" 1200 гривень або 2000 гривень - залежно від терміну дії (один чи два роки). Шахраї готові продати картку будь-кому: досвід журналістської діяльності при цьому не вимагається", - йдеться у повідомленні. 

Як випливає з інформації на сайті, йдеться не про міжнародну прес-картку, а про схожий на посвідчення журналіста англомовний документ, зазначили в НСЖУ. 

"Ми засуджуємо будь-які спроби зловживання посвідченням журналіста. Міжнародна прес-карта справді корисна для тих, хто їде у службових справах за кордон і підтверджує професійний характер діяльності людини. Документ визнається владою багатьох країн світу як посвідчення журналіста, яке забезпечує безперешкодний доступ до подій, що становлять громадський інтерес. В європейських країнах є деякі преференції для власників таких прес-карток - зокрема, безкоштовне відвідування музеїв, спортивних та культурних заходів. Кожна картка має порядковий номер, який можна перевірити по базі Міжнародної федерації журналістів", - зазначив голова НСЖУ Сергій Томіленко. 

Читайте також: У Вінниці побили бітами засновника медіа-ресурсу після зйомок розслідування

Як нагадали у Спілці, міжнародна професійна картка журналіста (International Press Card) видається Міжнародною федерацією журналістів (МФЖ) з 1954 року спільно з національними спілками журналістів - членами МФЖ. Картку може бути видано лише членам спілки, яка входить до федерації і тільки тим членам, які є професійними журналістами і які офіційно звернулися із заявою про видачу картки. Строк дії міжнародної професійної картки журналіста, виданої НСЖУ, становить два роки. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-