4 липня: народний календар і астровісник

4 липня: народний календар і астровісник

Укрінформ
А льон цвіте синьо-синьо…

О цій порі в Україні цвіте льон – одна з найстаріших та найпоширеніших сільськогосподарських технічних культур світу, відома також своїми лікарськими властивостями. Льон в Україні використовується з давніх давен. Нестор в життєписі св. Феодосія Печерського розповідає, що коли на свято Успіння Богородиці у монастирі скінчилася олива (деревна олія) для лампад, то ченці надавили олію з лляного насіння. В тому ж літописі, підтверджується використання льону для виготовлення тканини. Обробляли льон на пряжу, ткали полотно та шили з нього сорочки. Головна локації цієї унікальної рослини в Україні – Полісся. Через дещо прохолодні ночі цвітіння льону цьогоріч трохи затрималось. Цими днями в Глухові, що на Сумщині, відбувається (вже вшосте) фестиваль льону і конопель. Існує й інший фестиваль льону – в селі Стремигород Коростенського району Житомирської області, щоправда, проводиться він щороку наприкінці серпня. Про льон існує чимало приказок і прислів’їв: «Дай Боже коноплі під стелю, а льон по коліна, аби господарів голова не боліла»; «Який льон, така й пряжа», «Немає льону без костриці», «Хто хоче льон брати, нехай гречки не сіє», «Неполотий льон дівці лице тре» тощо.

З іменинами вітайте Максима, Івана, Георгія, Олексія, Павла, Миколу, Микиту.

Нині 11-ий місячний день – один із найсприятливіших і потужних у місячному календарі, пов’язаний з енергією Кундаліні. Один із його символів – Корона, а інший, сокровенний – Лабіринт. Зростають життєва енергетика, сили, снага, але все одно, треба залишатися зібраним і уважним, спрямовуючи енергетичні потоки в правильне русло. Уникайте гострих предметів, зокрема й ножів. Цього дня навіть хліб краще ламати руками. Знищення будь-якого живого створіння категорично протипоказане. Людина, яка відійде цього дня в інші світи – назавжди залишиться в пам’яті своїх нащадків, а можливо й у пам’яті народу. День дуже сприятливий для молитви. Сни несуть корисну інформацію, можуть бути віщими.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1892 році: +8,8; а найтеплішим у 1938 –  +34,4.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-