30 червня: народний календар і астровісник

30 червня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні Мануїла; червона рута проти відьомської мани

Сьогодні трьох братів мучеників Мануїла, Савела та Ісмаїла. Вони жили на зорі християнства й постраждали за віру – були страчені при дворі імператора Юліана.

О цій порі в Карпатах квітує рододендрон східнокарпатський (миртолистий) або, як його називають у народі – червона рута. Легендарну пісню Івасюка чули всі, а от бачив не кожен. Ця рослина має запаморочливий аромат, її квітки дуже яскраві. Росте тільки в горах, тому її називають чаклунською квіткою. Існує легенда, що лише раз на десять років рута розцвітає червоним кольором. Якщо дівчина, яка знайде таку квітку і подарить юнакові, то він ніколи її не зрадить, а їхнє кохання буде вічним. Саме ця легенда й надихнула Володимира Івасюка на написання пісні. Рододендрон східнокарпатський занесений до Червоної книги України, тож зривати його не варто. Ліпше милуватися цим трояндовим деревом у природі.

Наші пращури казали, що на Мануїла «сонце застоюється» і з’являються мороки-тумани. Також цього дня до воріт обійстя могла прийти біла корова або прибитися чорна кішка чи чорна курка – то їх треба було перехрестити й сказати: «Геть мана! Звідки прийшла, туди й повертайся!». Той, хто спокушався дурницею – накликав на себе біду. А ще зауважували: «Якщо на Мануїла погода дощова, то зима буде сніжною».

Іменинники сьогодні Максим і Пелагія.

На місячному табло – 7-ий день. Тріумвірат Півня, Венери і Терезів гарантує нам досить активний і насичений на події день. «Щоб стояти на місці треба бігти, а щоб потрапити в інше місце, треба бігти вдвічі швидше», - точнісінько як в «Алісі в Задзеркаллі». День молитви, роботи зі словом, духами природи, стихіями. Сьогодні треба бути дуже уважним і обережним зі словами. Як сказаними, так і написаними. Прокльони, фейсбучне «побивання камінням», спрямоване проти когось, може обернутися проти нас самих. Дуже негативно позначатиметься і обман, будь-яка неправда. Сни віщі. Погано побачити уві сні півня – це знак якоїсь неприємності, близької загрози. Не забувайте і про Венеру. Вона опікується не тільки амурними справами, але й розквітом людських сил.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1894 році: +7,6; а найтеплішим у 1898 –  +34,1.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-