Біденко прокоментував ідею страхування журналістів

Біденко прокоментував ідею страхування журналістів

Укрінформ
Для Міністерства інформаційної політики Україні забезпечення безпеки журналістів на роботі є пріоритетом, а страхування представників мас-медіа є одним з ключових елементів цієї безпеки.

Про це сказав державний секретар Мінінформполітики Артем Біденко під час круглого столу в Укрінформі на тему: "Законодавче врегулювання страхування журналістів як додаткової гарантії безпеки працівників ЗМІ".

"Для Міністерства інформаційної політики Україні безпека журналістів, можливість реалізовувати свою професійну діяльність без якихось побоювань, що щось може зашкодити, без ризиків — це пріоритет", - зазначив Біденко.

У цьому контексті, наголосив він, питання страхування журналістів лежить у площині пасивної безпеки: "Людина має бути упевнена в тому, що що б не сталось, його сім’я отримає ту чи іншу компенсацію".

Держсекретар МІП відзначив, що обов’язкове страхування варто запроваджувати тільки після того, як це питання пройде широке обговорення. "Звісно, важливими є стандарти і Ради Європи, і Міжнародної федерації журналістів, але українська специфіка у тому, що медіа у даний момент не є прибутковим бізнесом, та в основному перебувають на дотаціях. Однозначного вирішення цього питання немає, бо якщо нав’яжемо певні механізми, з яких власники медіа будуть зобов’язані страхувати журналістів, - це викличе певну хвилю критики, занепокоєння та навіть, можливо, бажання якось обійти ці норми", - упевнений Біденко.

Голова Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко погодився із такою позицією. "Національна спілка журналістів України вітає ідею запровадження обов'язкового страхування журналістів в Україні, водночас маємо певні застереження та глобально підтримуємо дискусію із залученням журналістів, операторів страхового ринку для того, щоб та формула, яка буде напрацьована, стала ефективною", - сказав він.

Томіленко розглядає таке страхування як певний елемент, який може зрушити з місця тему безпеки журналістської роботи та захисту прав журналістів.

Як зазначається в прес-релізі, поширеному на круглому столі, діяльність журналістів нерідко пов'язана з висвітленням кризових, конфліктних і катастрофічних подій, що створюють реальну загрозу життю та здоров'ю працівників ЗМІ. Проблема захищеності журналістів стає особливо актуальною в умовах збройної агресії з боку Російської Федерації. З огляду на тенденцію до зростання загрози життю журналістів доцільно запровадити додаткові гарантії їх діяльності, а саме законодавчо закріпити обов'язкове страхування працівників ЗМІ від ризиків, що супроводжують їх роботу, особливо в умовах підвищеної небезпеки (в районі стихійного лиха, катастроф, аварій, АТО).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-