26 червня: народний календар і астровісник

26 червня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні Килини; займайте бойову позицію! (або позу).

Сьогодні святої мучениці Акилини, або, як її називають українською – Килини. Акилина жила в ІІІ столітті за часів правління імператора Діоклетіана й була християнкою. Вона намагалася проповідувати Христову віру, навертаючи до неї своїх подруг-язичниць. Утім її схопили, й після садистських тортур стратили. Акилина була ще зовсім дівчинкою – їй ледве виповнилося 12 років. 

До цього дня годилося посіяти всі зернові, навіть просо і гречку, бо «Килини – останні посіви». На Килини заборонялося пити молоко – вважалося, що воно ставало шкідливим (казали: «молоко від скаженої корівки»). Також цей день називали «Акилина – задери хвости» – о цій порі ґедзі, комарі та мухи ставали особливо обридливими й худоба дуже від них потерпала. А ще після Килини селяни готували їжу й вечеряли переважно просто неба. Це було традицією українського селянства. Зазвичай під великим розлогим деревом у дворі ставили стіл, де за вечерею збиралася вся родина, інколи запрошували й сусідів. Прості невибагливі страви ставали смачнішими від чистого повітря, розмов, дотепних жартів і українських народних пісень.  

З іменинами вітайте Килину, Олександра, Олександру, Дмитра, Антоніну.

Сьогодні 3-ій місячний день. Природний супутник Землі знаходиться в Леві (добре, якщо ситому). До того ж, символом третього місячного дня є сніговий барс, готовий до стрибка. День астральних битв, суперництва і протистояння (майже котячого). Відсьогодні починається неоменія – новомісяччя. На небі з’являється тонюсінький серп Місяця. Темні дні Гекати закінчилися, розпочинається новий цикл. Енергетика дня просто вимагає від нас мобільності, рішучості, натиску і навіть агресивності. Не час мило муркотіти – час стовбурчити шерсть, показувати пазурі й бити по пиці ворога. Рухливі екстраверти-холерики і життєстійкі сангвініки почуватимуться, наче риба у воді, а ось самозаглибленим пасивним інтровертам доведеться трохи сутужно. Вони потерпатимуть від «самоїдства», підозрілості та ображатимуться на весь світ. Хіба що, схоплять, наче барон Мюнхгаузен, себе за волосся й таки витягнуть на поверхню життя. Звісно, це не глибини внутрішнього світу, але тут теж буває досить цікаво. Ідеальний день для занять спортом.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1949 році – +7,2, а найтеплішим у 1939 –  +32,2.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-