Росія намагається нав'язати Європі своє бачення історії – конференція в Бундестазі

Росія намагається нав'язати Європі своє бачення історії – конференція в Бундестазі

Укрінформ
Спроби Росії нав'язати Європі, світові свою версію історії, зокрема історії Другої світової війни, а також сьогоднішніх подій не повинні вводити в оману західне суспільство.

Про це говорили у вівторок учасники конференції «Історична відповідальність Німеччини перед Україною», організованої фракцією «Зелених» у Бундестазі, передає кореспондент Укрінформу в ФРН.

«Треба відкидати імперські претензії Росії проти України», - заявила депутат Марі-Луїза Бек, ініціатор конференції і дебатів у німецькому парламенті .

Вона закликала не допустити того, щоб західна громадськість закривала очі на порушення Москвою міжнародного права, «заспокоївшись» поясненням останньої про те, що Майдан став майданчиком для «націоналістів, бандерівців і антисемітів». «Як ми до цього дійшли в Німеччині? Як ми можемо зараз дивитися на Україну і говорити, що колишні колабораціоністи знову щось затівають?», - запитала Бек. Вона вважає це спробою зняти з себе тягар власного історичного минулого.

Історик, професор Єльського університету Тімоті Снайдер також порушив тему колабораціонізму, націоналізму, нагадавши, що це стало причиною і приводом для сталінського терору після закінчення Другої світової війни. Професор звернув увагу на те, що сьогодні Росія з метою виправдання вторгнення в Україну в 2014 році апелює до історичних сентиментів, а німці з готовністю хочуть вірити в те, що нема чого зупиняти Росію, якщо до влади в Україні прийшли націоналісти. Снайдеру це нагадує «Пакт Молотова-Ріббентропа в головах, коли німці погоджуються з тим, що Україна сама винна». Це пастка, в яку легко потрапити, попередив історик. Він застеріг про небезпеку зустрічі «залишків німецьких націоналістів, які присутні і зліва, і справа, з російськими правими», які зможуть знайти спільну мову. На його переконання, це буде «небезпекою для Німеччини як демократії». Спотворення історії в 2013-2014 роках вже мало тяжкі наслідки для Європи, а спотворення її сьогодні буде мати наслідки для всього світу, Німеччина не повинна цього допустити, підкреслив учений. Він зазначив, що Німеччина, кажучи про те, що Україна є «серединною» країною, що знаходиться в сфері впливу Росії, сама провокує імперські амбіції Кремля.

Снайдер висловив думку про те, що саме Україна була основною метою Гітлера в його війні проти СРСР. Результатом цієї ідеології стала загибель 3,5 млн населення радянської України в 1941-45 роках і ще 3 мільйони українців, які воювали в рядах Червоної Армії. Хоча в реальності цифри, очевидно, набагато більші. «Історія України - це історія колоніалізації і рабства», - резюмував Снайдер. Саме сьогодні Німеччина не може дозволяти спотворювати історію, сказав він.

Депутат Верховної Ради Ганна Гопко у своєму виступі говорила про те, що Росія і її президент намагаються сьогодні «окупувати історичний простір» і попередила про те, що Україною він не обмежиться, європейці повинні бути до цього готові. Вона закликала винести уроки з історії та запобігти феномену «тих, хто розуміє Росію», боротися з російською пропагандою і таким чином запобігти новим конфліктам. Депутат повідомила, що в липні подібні слухання планується провести в українському парламенті за участю політиків, істориків, експертів. Вона також звернулася з проханням до німецьких колег визнати Голодомор актом геноциду проти українського народу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-