Справа

Справа "чорної бухгалтерії" може "розчинитися" в ГПУ - Трепак

Укрінформ
Передача справи "чорної бухгалтерії" Партії регіонів від НАБУ до Генпрокуратури призведе до її "поховання", оскільки матеріали будуть долучені до ще більшої справі і "розчиняться" в ній.

Про це у своїй статті для ZN.UA пише екс-перший заступник голови Служби безпеки України Віктор Трепак.

Автор заявляє, що передача справи Генпрокуратурі під приводом приєднання до ще більшого справи про узурпацію влади Януковичем виглядає як вдалий спосіб для НАБУ і САП "зняти" небажану проблемну справу і таким чином уникнути відповідальності за слабкі результати її річного розслідування.

"Разом з тим, на моє переконання, таке рішення призведе до "поховання" справи "чорної бухгалтерії" ПР. Треба розуміти, що його матеріали будуть залучені до величезного масиву ще більшої справи і "розчиняться" в ній - вони втратять процесуальну самостійність, і про "чорну бухгалтерію" ПР як таку можна буде забути", – констатує Трепак.

Він також вказує, що в багатьох випадках при передачі справи від одного органу іншому його розслідування фактично починається з нуля.

За словами Трепака, САП всупереч нормам КПК передає невповноваженому органу справу про корупційні злочини, яка має розслідувати тільки НАБУ.

"Таким чином закладається правова "міна" під усю справу "чорної бухгалтерії" ПР, оскільки створюється реальний ризик визнання неприпустимими (незаконними) всіх доказів, отриманих слідчими ГПУ при розслідуванні фактів елітної корупції. Більше того, такі докази не можна буде використовувати і в справі про узурпацію влади Януковичем", – йдеться в статті.

Нагадаємо, 9 червня стало відомо, що САП призупинила припинила розслідування по кримінальній справі проти голови ЦВК Михайла Охендовського за фактами можливого отримання ним коштів з "чорної каси" Партії регіонів. При цьому, інша частина матеріалів справи "чорної бухгалтерії" була передана за підслідністю в Департамент спецрозслідувань ГПУ.

У НАБУ, у свою чергу, повідомили, що продовжать розслідування справи разом зі слідчими Генпрокуратури.

У травні минулого року Віктор Трепак передав НАБУ документи, що підтверджують незаконні виплати Партією регіонів готівкових коштів ряду колишніх і нинішніх високопоставлених чиновників. Мова йде про так звану "чорну бухгалтерію" ПР з загальними виплатами на суму близько 2 мільярдів доларів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-