Гриневич проти рейтингування шкіл за результатами ЗНО

Гриневич проти рейтингування шкіл за результатами ЗНО

Укрінформ
Для об’єктивного рейтингування шкіл в Україні потрібно розробити та освоїти механізм врахування так званої доданої освітньої вартості.

На цьому наголосила міністр освіти і науки України Лілія Гриневич під час спілкування з освітянами у смт Великомихайлівка, що на Одещині, повідомляє Урядовий портал.

«Я абсолютна противниця рейтингування шкіл за результатами ЗНО, адже це оцінювання створене для перевірки знань учня, але не відображає прогрес школяра у навчальному закладі. У багатьох цивілізованих країнах для визначення рейтингу шкіл використовується специфічний показник «додана освітня вартість» – він враховує початковий рівень учнів, що навчаються в школах, їхній соціальний стан та прогрес, якого вдалося досягнути учню в школі», – пояснила Гриневич.

На її думку, часто за високими результатами ЗНО стоїть не тільки і не стільки школа, як спроможність батьків створити особливі умови для розвитку дитини.

«Без розрахунку «доданої освітньої вартості» складно сказати, що стоїть за результатами – репетитор, специфічне соціальне становище учнів чи щире прагнення батьків допомогти дітям у навчанні. Для об’єктивності рейтингування, школи, що збирають «вершки суспільства» – дітей з найкращими можливостями, а потім записують їхній успіх у свої заслуги, мають бути врівноважені цим покажчиком», – зазначила міністр.

Вона також погодилася, що школи, які працюють з погано соціалізованими дітьми, мусять отримувати більшу увагу і визнання суспільства.

«За таких умов дійсно важко працювати – це потребує значних енергії та сили. Їхня дитина може гірше здати ЗНО, але отримати життєвий шанс, про який навіть і не мріяла. А саме це і є місією вчителя», – наголосила Гриневич.

Як повідомляв Укрінформ, упродовж 15-16 червня міністр освіти і науки Лілія Гриневич здійснила робочу поїздку в Одеську область.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-