19 червня: народний календар і астровісник

19 червня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні Ларіона-Пропольника; не полотимеш – то й не молотимеш

За православним календарем цього дня вшановується пам’ять преподобного Іларіона Далматського, якого ще називають Новим, на відміну Іларіона Великого, котрий жив у ІV столітті. Іларіон Новий – святий ІХ століття. Він народився в заможній родині благочестивих батьків – Петра і Феодосії. У 20 років юнак прийняв чернечий постриг, а за декілька років став схимником у Далматській обителі. Невдовзі, після смерті ігумена він очолив цей монастир, але тут почалася чергова хвиля гоніння на християн. Іларіона піддали тортурам, утім Христа він не зрікся. За це він був удостоєний видіння як сонм ангелів возносить до неба душу святого Федора Студита.

На Ларіона українці зазвичай пололи. «Поле полоти – руки колоти, а не полотимеш, то й зерна не молотимеш», – слушно зауважували селяни. Полють і по сьогодні. Як співали Брати Гадюкіни у мабуть вічно актуальній пісні про шість соток «Боже, не дай дотягнути до пенсії», –  «Тут всі надії, все твоє майно: граблі, шуфя, сапа і гною ведро». Полоти треба було на спадаючий місяць – тоді бур’яни не ростимуть, а коли цим займатися на повний Місяць – ростимуть і Ларіон не допоможе.

З іменинами вітайте Іларіона.

Сьогодні 25-ий місячний день. Місяць спадає, тож берімось за сапи! У кого нема 6 гектарів чи 6 соток – політь бур’яни на грядках серця. Звісно, якщо там ще не сірий асфальт чи плити граніту. День, на відміну від учорашнього – пасивний, споглядальний, «відпочинковий». Щасливчик той, у кого відпустка, іншим треба працювати. Тож потихеньку-помаленьку починаймо новий робочий тиждень. Ухвалюючи рішення – керуйтеся інтуїцією. Гарний час для мандрівки, відрядження. Сили витрачайте економно. Теплоти у стосунках та живильної прохолоди у природі! Задуха мертвить. Так само, як і бур’яни.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1900 році – +5,9, а найтеплішим у 1918 –  +34,4.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-