18 червня: народний календар і астровісник

18 червня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні Дорофея; носіть коханих на руках!

Сьогодні Дорофея. Священномученик Дорофей був єпископом Тірським. Прожив він на білому світі аж 107 років і помер мученицькою смертю за сповідування християнської віри.

Цього дня наші пращури не святкували. Хіба що дітлахи продовжували радіти літу, тішачись свободою і теплом та, як сьогодні, свята неділя випадала. Влітку українці мусили працювати, аби взимку не голодувати. Навіть приказка відповідна була: «Було не савити, не варварити, ні амбросити, але куделю було кундосити». А ось і бувальщина, записана наприкінці ХІХ століття на Канівщині: «Оженився собі якийсь сирота, мав хатину і вдвох живуть. Дивицця він, а його жінка усе гуляє! «Чому ти, жінко, не прядеш?» - «Та сьогодні, чоловіче, Сави» - або Варвари, або якого іншого видума празника, сидячи гола на печі, а все таки не пряде. Поскаржився той чоловік своєму сусідові, а той і одказує: «Постій, я її перехрещу!», та так, як уже стемніло, убрався, у одну руку нагая, та й приходить туди в хату. «Добривечір люде добрі!» - «Здорові були!», одказує чоловік. Запрошує гостя сісти. «Ні, чадо», каже, «я прийшов спитатися, чом ви сьогодні нічого робите?» А жінка як була голенька, так з печі й зіскочила. «А як же робити, коли моя баба казала, щоб у свято нічого не робила? …а сьогодні якогось мученика!» - «То оце ти, небого, каже той, «домучилася так, що у тебе на хребті й сорочки нема?.. Е, треба ж тебе перехрестить!» Та як почав її хвоіть, примовляючи: «Було не савити, не варварити…» і т.д., поки вона не заприсяглася, що до гробу не буде празникувати. «Добре», каже той, пускаючи молодицю. «Гляди, а то я ще прийду, дохрестить, якщо не поможе!» Ось така промовиста і доволі жорстока історія, з якої в наш час можна зробити інші висновки: гендерна нерівність і насилля щодо жінки. До речі, тема для України актуальна: згідно з дослідженнями Фонду народонаселення ООН в Україні, понад 1,8 млн українських жінок щорічно потерпає від домашнього насильства.

Іменинники сьогодні Ігор, Костянтин, Федір, Леонід.

На порозі 24-ий місячний день з надзвичайно потужною і позитивною енергетикою. Під’єднуйтеся до космічного потоку! День бажано використати для укріплення власного здоров’я, підвищення духовного рівня і активного відпочинку. Наше тіло сьогодні, як ніколи, знаходиться під контролем розуму і готове робити чудеса. Тож по силах будуть фізичні навантаження, важкі тренування. Якщо хто з чоловіків давно не дарував дружині квіти – саме час поносити кохану на руках. Чудовий день для спілкування, але намагайтеся уникати тиску на співрозмовника, цинізму і грубих жартів. Для подорожі та мандрів ліпше обрати інший час.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1911 році – +5,9, а найтеплішим у 1918 –  +33,8.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-