17 червня: народний календар і астровісник

17 червня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні Митрофана; третього не дано: або до Нідерландів, або сидіть удома.

У дружніх Нідерландах сьогодні чудове і смачне свято – День оселедця (інша назва – День прапорців). Нідерландці віддають належне цій рибці, урочисто відзначаючи доставку в порт перших оселедців нового сезону. Саме о цій порі оселедець досягає оптимальних розмірів і нагулює 14 % жирності. Перше оселедцеве судно яке зайде до порту містечка Схевенінген, отримує грошову премію. Рибу потрошать, додають солі й кладуть у діжечки. Перша діжечка відбірного харінга (так голландською називають оселедець) дарується королеві Нідерландів Беатрікс. По всій країні відбуваються справжні оселедцеві банкети. Продавці в національних костюмах ходять по вулицях, дістають з розсолу рибу, хвацько здирають з неї шкірку, відокремлюють м’якоть від кісток і вже за мить подають бажаючим поласувати апетитне філе малосольного оселедця. Їдять його з цибулькою, заїдають сірим голландським хлібом, а запивають пивом. Все це супроводжується музикою, піснями і феєрверками. Прикметно, що до ХV століття оселедець не вважали пристойною їжею пристойних людей – це була виключно страва бідняків і ченців. Але потім почався справжній оселедцевий бум. Тож українці можуть і собі долучитися до нідерландців – головне не сплутати вітчизняну в’ялену річкову рибу з оселедцем.

У нас сьогодні святителя Митрофана, патріарха Константинопольського. На Митрофана льон починає рости у повну силу, а колись о цій порі на Поліссі його, так само як і гречку, лише сіяли. Також сподівалися на дощі: «Дощ хліба прибиває, а сонце піднімає», «Червневий дощ почався під час сходу сонця – припиниться аж під вечір».

Іменинники сьогодні Митрофан, Северин, Петро.

Сьогодні 23-ій місячний день. Важкий в енергетичному плані період, пов’язаний з насиллям, примусом і несвободою. Клітки відчиняються і служителі темряви, подібно до спущених з залізних ланцюгів лютих псів, радо шукають собі пригод. Тому можливі відчуття страху, тривоги, напади агресивності, марнославства, пихи. Не дамо себе спантеличити і приголомшити, натомість протиставимо їм, з одного боку, розуміння власної людської недосконалості та схильності до помилок, а з іншого – людську гідність (не плутати з гордістю). Тугу лікуймо працею, а під час нападів пихи і самовдоволення згадаймо про те, що і «на найвищому троні світу сидимо лише на своїх сідницях» (Монтень). Сьогодні не час ходити на велелюдні зібрання, ліпше побути дома в оточенні рідних і близьких, відчуваючи затишок домашнього мікрокосму і насолоджуючись радістю спілкування з найближчими і найріднішими.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1898 році – +5,3, а найтеплішим у 1924 –  +34,8.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-