14 червня: народний календар і астровісник

14 червня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні Агапіта і Устина; на Устина не городи тина – милуйся ґоґоцками. 

Сьогодні християни вшановують пам’ять преподобного Агапіта Печерського – учня Антонія Печерського, видатного лікаря, цілителя, який за свою працю не брав плати. Він лікував не тільки князів, але й простий люд. На дверях його вбогої келії не висіла берестяна табличка з прейскурантом, його не охороняли товстошиї молодики міцної статури – сек’юріті. Преподобний Агапіт ходив пішки, жив дуже аскетично і був завжди доступний для тих, хто мав потребу у його святих молитвах і ліках. Якось святий Агапіт вилікував Володимира Мономаха (тоді ще Чернігівського князя). Звісно, той хотів віддячити ченця-цілителя, прислав щедрі дарунки, зокрема й пару баских коней (нинішній аналог Toyota Land Cruiser 200), але преподобний дари не прийняв, а на крузак, тобто на коней і не глянув… Дивний батюшка був! Нинішні одразу б парирували: «Дарунок, Господь послав, гріх не взяти!» Мощам преподобного Агапіта можна вклонитися в Ближніх печерах.

Сьогодні також мученика Юстина Філософа, якого називали Устином-брусничником. Гуцули називають брусницю ґоґоцками. Ця ягода росте переважно на Поліссі і в Карпатах. Саме на цю пору припадає її цвітіння. У народній медицині застосовують ягоди і всю рослину, зібрану в період цвітіння, при ревматизмі, застуді, кашлі, захворюванні печінки, нирок, сечового міхура, гіпертонії. Наші пращури казали: «На Устина не городи тина». Дощ на Устина віщував гарний урожай конопель і льону.

З іменинами вітайте Харитона, Івана, Василя, Віру, Вікторію.

Триває 20-ий місячний день. Насолоджуймося життям, сумлінно працюймо, надихаймося хто від чого: літа, відпустки, дитяти, пісні, квітки, грайливого котика чи подячної молитви. Не так вже й важливо, чи почуємо ми в цьому космічному хоралі буття власний голос, важливо що він вже лунає. Байдуже який: тонкий, ніжний, високий, низький, слабкий чи сильний. Головне – він є. Триває диво життя і жодним будням його не затьмарити. Сіра галька лише відтіняє красу моря. Приділіть увагу власному здоров’ю. Сьогодні якнайкраще підійде контрастний душ; обмежте вживання жирної, пряної їжі.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1891 році – +6,5, а найтеплішим у 1998 -  +33. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-