13 червня: народний календар і астровісник

13 червня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні Єрма-розпрягальника; на Єрма розпрягай коня і слухай зозулю.

Сьогодні Церква згадує апостола від 70-ти Єрма, мученика Єрмія, а також вшановує ікону Божої Матері, яку називають «Непорушною стіною». Цей образ Богородиці є одним із найшанованіших у народі. Головним храмом ікони «Непорушна стіна» завжди був Софійський собор у Києві. Образ Божої Матері Оранти у повний зріст із піднятими вгору руками під склепінням горнього місця головного вівтаря Софії Київської відомий всім. Цариця Небесна зображена на золотому тлі й стоїть на золотому чотирикутному камені. Багато хто з вірян упевнений, що допоки цілим є це мозаїчне зображення Богородиці – Києву ніщо не загрожує.

Щодо апостола Єрма, то він жив наприкінці І століття. Був багатим римським громадянином грецького походження. Мав сім’ю, втім шлюб не був щасливим – дружина була злою й язикатою, а сини – мажорами, що тільки й знали як тринькати батьківські гроші. Невдовзі, втративши і багатство, і сім’ю, Єрма став ревним християнином. Він проповідував християнство, зазнав гонінь, але відійшов до Бога у мирі. В народі цей день називали Єремеєм-розпрягальником. 14 травня, на Єремія-Сіяча розпочиналася сівба, а на Єремія-Розпрягальника остаточно закінчувалася. Тому й казали: «Єремій сівбу починає, Єремій і закінчує»; «Розпрягальник – сівбі край, коня розпрягай!» Дослухалися до зозулі: якщо вона багато кує – на гожу погоду, коли ж мовчить – на негоду.

Іменинники сьогодні Єремій, Борис і Микола.

Сьогодні 20-ий місячний день. Фортуна, зорі, парки, мойри – всі ті, хто начебто відповідає за людську долю, сприяють сьогодні спритним, вправним, тямущим у житті та бізнесі. Тобто той, хто має золоту рибку, упіймає й посадить до клітки ще й чарівну Жар-птицю. Пером птаха не відкупиться – доведеться нести щасливчику золоті яйця. Зітхнемо з приводу долі нещасної птиці, але заздрити багатієві не будемо, адже й нам дещо перепаде з зоряного столу.  Хто хотів змінити роботу – будь ласка, он двері; щоправда, маєте підшукати якусь альтернативу, адже Україна не Німеччина, в якій рівень безробіття за останні роки скоротився до мінімальних позначок… А ще цього дня добре здавати екзамени, ходити до начальства, починати різні справи. Табу на алкоголь, тютюн, їжу тваринного походження і експерименти в сексі. Традиційність в усьому!

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1905 році – +5, а найтеплішим у 1946 -  +33,6. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-