Хода у пам'ять про бійців УНР у Перемишлі пройшла без провокацій

Хода у пам'ять про бійців УНР у Перемишлі пройшла без провокацій

Фото
Укрінформ
У Перемишлі українці та поляки взяли участь у традиційній релігійній ході до військового кладовища, де поховані воїни українських визвольних змагань. Процесію охороняли понад 500 поліцейських, що дозволило уникнути антиукраїнських провокацій.

Про це в коментарі власному кореспондентові Укрінформу повідомив голова Об’єднання українців у Польщі (ОУП) Петро Тима. 

“Загалом у процесії взяли участь близько двох тисяч осіб, значна частина учасників була з України”, - повідомив Тима.

За його словами, з України прибули представники трьох областей, більше 10 депутатів Верховної Ради, мер Львова Андрій Садовий і губернатор Львівщини Олег Синютка тощо.

З польського боку в заході взяли участь колишні опозиціонери, відомі активісти та громадські діячі, наприклад екс-міністр національної оборони Януш Онишкевич, колишній депутат Європарламенту Гражина Станішевська тощо. Натомість, у процесії не брали участь представники польської центральної чи місцевої влади.

Фото з сайту ВВС Україна

Тима підкреслив, що поліція “зразково” виконала свою роботу, гарантувавши безпеку учасникам ходи. За його словами, представників поліції та інших служб було 500-600 осіб, що дало змогу відгородити учасників ходи від провокаторів. За його словами, під час руху колони звучали поодинокі вигуки осіб, які хотіли якимось чином зашкодити процесії, але поліція відразу присікала будь-які спроби загострення ситуації. 

Голова ОУП також звернув увагу, що заходи у Перемишлі викликали підвищену увагу з боку російських ЗМІ.

“Упродовж двох-трьох днів у Перемишлі побували декілька каналів російського телебачення”, - зазначив Тима, додавши, що він сам бачив журналістів телеканалу “Звезда”.

Як повідомлялося, 26 червня 2016 року агресивно налаштовані націоналісти, футбольні хулігани та представники організації “Всепольська молодь” напали на традиційну щорічну українську ходу у Перемишлі. Зокрема, нападники порвали вишиванку на 60-річному чоловікові, кинули на землю одну з церковних хоругов.

На військовому кладовищі в Пікуличах під Перемишлем є могили українських січових стрільців, вояків Української галицької армії, які в 1918-1920 роках на чолі з Симоном Петлюрою боролися поряд із Юзефом Пілсудським. На цвинтарі також є дві братські могили вояків УПА, які в 1946 і 1947 рока загинули в селах Бірча і Лішня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-