В Україні необхідно створити програму захисту свідків – експерт

В Україні необхідно створити програму захисту свідків – експерт

Укрінформ
В Україні необхідно переглянути правила захисту осіб, які охороняються у зв'язку з розслідуванням кримінальних проваджень, і створити програму захисту свідків. 

Таку думку висловив експерт Українського інституту майбутнього Денис Монастирський у своїй статті для DT.UA

"Як правило, захист свідків здійснюється шляхом надання їм фізичної особистої охорони - чотирьох-шести спеців, які почергово супроводжують свідка. Але вже давно доведений факт: особиста охорона - малоефективний і найбільш уразливий, із погляду безпеки, захід, що потребує значних фінансових та людських ресурсів", - йдеться у статті. 

Монастирський зазначає, що надання особистої охорони, як показує практика, не рятує від нападів у людних місцях, від підриву автомобіля або житла свідка. 

За його словами, наразі у структурі майже кожного правоохоронного органу України функціонує спецпідрозділ, що займається захистом свідків (СБУ, НАБУ, Нацполіція). 

На думку фахівця, реформування української системи захисту свідків за європейськими стандартами потребує створення єдиного органу для захисту свідків. Цей орган мав би, зокрема, давати оцінку характеру та рівня загроз учасникові кримінального судочинства і виходячи з цього - обирати програму захисту для конкретної особи; організовувати програму захисту свідків, яка включала б переселення, заміну документів, зміну зовнішності. Така структура мала би координувати діяльність правоохоронних органів та органів державної влади в інтересах забезпечення безпеки свідків, а також співпрацювати з правоохоронними органами інших держав.

Автор вказує, що на початок 2017 р. в Україні здійснюються довготривалі заходи захисту стосовно близько 300 осіб (понад чверть їх не є свідками, а є працівниками суду або правоохоронних органів).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-