11 червня: народний календар і астровісник

11 червня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні неділя Всіх святих і Феодосії-колосниці; Зеленеє жито, зелене… 

Сьогодні християни західного обряду святкують Трійцю, а східного – неділю Всіх святих. Також згадуємо преподобномученицю діву Феодосію, яка жила у VІІІ столітті в Константинополі й загинула під час періоду іконоборства. Вона сміливо стала на захист святині, за що й була страчена.

В народі святу називали Феодосією-колосницею. Вважали, що цей день особливий для жита, яке саме о цій порі колосилося. «Колоситься жито – багато грибів знайдеш, а коли жаркий іюнь – на білий гриб плюнь», - зауважували наші пращури. Про жито ще казали: «Два тижні зелениться, два тижні колоситься, два тижні відцвітає, два тижні наливає, два тижні підсихає». За цвітінням жита гадали, якою буде на нього ціна. Якщо жито починало цвісти знизу – ціна на хліб буде низька, якщо зсередини – середня, а коли згори – висока. Цього дня дітям заборонялося стрибати – вважалося, що земля о цій порі «важка». Придивлялися до погоди: якщо вітер довго віяв з одного боку, але раптово змінив напрямок – скоро задощить.

Іменинники сьогодні Іван, Андрій, Феодосія, Лука. 

Місяць вже почав спадати, сьогодні 18-ий місячний день. Його енергетика робить людину пасивною. Існує небезпека піддатися чужому негативному впливу; цей день може видатись днем масок, інтриг і обману. Загострюється відчуття залежності, власної та чужої обмеженості та недосконалості. Для нових справ і починань час не надто вдалий, так само, як і для вирішення фінансових проблем. Зате позитивний для занять наукою, мистецтвом і творчістю. Ідеальний день для подорожі та еротичного масажу. Не варто довго спати. Рекомендується вегетаріанська дієта, омолоджувальні процедури. Візит у перукарню краще відкласти на інший день.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1952 році – +6,3, а найтеплішим у 1946 -  +33. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-