Кияни – без гарячої води, а «збитковий» Київенерго – роздає дивіденди

Кияни – без гарячої води, а «збитковий» Київенерго – роздає дивіденди

Аналітика
Укрінформ
Як це може бути? Все дуже просто: «курка» має нести золоті яйця, інакше, навіщо вона?

В Києві знову масштабна комунальна драма, і знову за участю Київенерго. В кінці травня монополіст припинив централізовану подачу гарячої води на Оболонь, Троєщину, Райдужний, Воскресенський, Лісовий масиви - на невизначений термін, «у зв’язку з припиненням газопостачання котельні». Йдеться про ТЕЦ-6 (її височезна труба - впізнаваний символ Троєщини). Основна причина припинення газопостачання стратегічного енергооб’єкту, бідкаються його нинішні орендарі (Київенерго експлуатує частину комунального майна на умовах управління та реформування енергетичного комплексу м. Києва, це так називається) - начебто накопичені державою та споживачами борги за послуги теплопостачання. Зокрема, через неправильний механізм розподілу ціни за газ в існуючому тарифі. Отут вже здивувалися і Нафтогаз, і Нацкомісія з регулювання комунального ринку (НКРЕКП). Вони подивилися в свої розрахунки і, округливши очі, дружно спитали у ахметівців: «Зін, а гроші де?». Ви, мовляв, лапшу людям не чіпляйте. Так, борги є, але плата за газ – це всього 10% ваших видатків. До того ж компанія, яка спочатку стогнала про страшні валові збитки від опалювального сезону, розповідаючи, що усі їй винні, буквально через тиждень вже «малювала» прибутки і ділила дивіденди. Все це дивно виглядає. Вам так не здається?..

«Обидно, Вань» - «Гдє дєньгі, Зін?»

Фейсбук-сторінка Київенерго рясніє відвертими дописами обурених киян (Ахметов, припиняй свій шантаж! Забирай манатки і вали! Не вмієш керувати, повертай місту вкрадені активи!), які на невизначений час залишилися без гарячого водопостачання. Навіть ті, хто справно платив (а це більшість). Монополіст, як виявилось, просто не має чим розрахуватися за газ, і його відключили. «Столична ТЕЦ-6 (3138 об’єктів, із них 2142 житлових – Авт.) відключена від газопостачання. Причина - заборгованість Київенерго перед Київтрансгазом за транспортування газу» - зазначається у повідомленні компанії.

За версією Київенерго, грошей нема через борги киян та невиплату субсидій. За даними компанії, борг Києва за тепло становить 4,2 млрд грн, в тому числі борг держбюджету з компенсації пільг та субсидій – 1,2 млрд грн.

По версії, Нафтогазу і НКРЕКП, гроші є, але монополіст їх притримує і не хоче платить, доки Мінфін зі свого боку не розрахується за субсидійованих громадян, а Кабмін надалі не змінить незручну нормативку. Віталій Кличко по-хазяйськи знову грізно грюкає кулаком по столу, морально готуючи монополіста до «розлучної» ревізії, але поки що бестолку – гаряча вода в крані відсутня. І невідомо, коли з’явиться.

«Основні борги формуються через затримки компенсації різниці в тарифах, фінансування пільг і субсидій з держбюджету. Тобто держава накопичує борги перед тепловиками, накладає штрафні санкції на свої ж борги, заарештовує рахунки і списує з них усі кошти… Київенерго регулярно направляє в усі органи влади пропозиції про реформи в галузі, які сприятимуть подоланню галузевої кризи. І закликає Нафтогаз долучитися до цієї роботи. Та реформ немає. Галузь знищується. Потрібна сильна законодавча мотивація до дії. А поки що лише популізм. І «Ну, что «отстань», опять «отстань»… Обидно, Вань», - по простому закидається на офіційній сторінці Київенерго.

В свою чергу в НАК "Нафтогаз України" пояснення Київенерго щодо причини відключення гарячої води киянам назвали такими, що не тримаються купи. «Неспроможність компанії сплатити навіть за транзит газу, при тому, що ці видатки складають менше 10% загальних видатків вашої компанії, свідчить про те, що у Київенерго «великі проблеми». За таких обставин постає питання «Гдє дєньгі, Зін?». Де гроші, сплачені киянами за тепло і гарячу воду?" – у відповідь також цитатою з Висоцького парирував Нафтогаз на своїй сторінці у Фейсбук.

У Нафтогазі також підкреслили, що інша компанія, яка обслуговує столичних споживачів - ТОВ "Єврореконструкція", зовсім не має таких проблем, про які повідомляє Київенерго.

На бік Нафтогазу стала і Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг.

"З метою недопущення розповсюдження неправдивої, тенденційної інформації, наростання соціальної напруги НКРЕКП повідомляє, що за даними форми звітності 3-НКП, наданої до НКРЕКП ПАТ «Київенерго», стан розрахунків споживачів за січень-квітень 2017 року склав 95,7%", - йдеться у її повідомленні.

У тому числі:

- населення без пільг і субсидій сплатило 112,9% послуг, що надаються Київенерго;

- виконавці комунальних послуг населенню з опалення і гарячого водопостачання (ЖЕК, ОСББ, приватні підприємства тощо) сплатили 93,8% послуг Київенерго;

 бюджетні установи - 92,2%;

 інші споживачі (зазначена категорія у загальному обсязі корисного відпуску складає лише 8,8%) - 85,4%.

Тобто, стан розрахунків за теплоенергію свідчить про «відповідальність споживачів та руйнує міфи про низький рівень оплати», - наголосили в НКРЕКП. Хоча через несвоєчасне та неповне відшкодування ПАТ «Київенерго» пільг та субсидій стан розрахунків по цій категорії значно гірше – 62,8%. Сума заборгованості за пільги та субсидії станом на 30 квітня 2017 року по ПАТ «Київенерго» склала 1 млрд грн, підтвердив регулятор.

Неси, курочко, яєчко, та не просте

А тим часом «бідося» Київенерго оголосила… про виплату дивідендів за 2016 рік. 8 червня ЗМІ повідомили, що компанія вирішила виплатити 2,1 млн гривень своїм акціонерам (територіальна громада Києва та ДТЕК Рината Ахметова). Такі дані компанія оприлюднила через Відомості Національної комісії по цінним паперам і фондовому ринку (чомусь не через свій корпоративний сайт). У повідомленні йдеться про те, що в 2016 році Київенерго отримало 2,6 млн грн чистого прибутку (сущі дрібниці, у 2015 році взагалі було 1,7 млрд грн чистого збитку).

Цікавий збіг. Рішення про виплату дивідендів було прийнято на зборах акціонерів 22 квітня. Невдовзі після того, як на прес-брифінгу (12 квітня) генеральний директор Київенерго Олександр Фоменко заявив, що столична теплоенергетика закінчила опалювальний сезон зі збитками, і компанія за підсумками 2016 р. отримала загальний валовий збиток в сумі 589,7 млн грн.

«Опалювальний сезон 2016-2017 рр. продемонстрував високі темпи збільшення боргів за теплоенергію, централізоване опалення та гарячу воду. Якщо у 2015 р. рівень оплати населенням опалення та гарячої води складав 87% та 89% відповідно (до підняття тарифі – Ред.), то в 2016 р. – вже 72% та 86%», - привів свої розрахунки пан Фоменко. Далі він поскаржився на неправильні алгоритми НКРЕКП щодо розподілу тарифу, наголосив на потребі створити дієві механізми роботи з боржниками та невідкладних реформах, які мають захистити теплопостачальні підприємства etc. «Наразі вся українська теплоенергетика знаходиться в кризі. Вона – банкрут. Необхідно створити прозорі й зрозумілі для міжнародних інвесторів умови роботи і правила гри на ринку. Лише за цих обставин можна очікувати залучення до галузі іноземного капіталу, розвитку конкуренції та якісно нових послуг» - гучно апелював вже майже «банкрут».

Не хочеш розводитись – візьми «дітей» в заручники

Визнаємо, ми, рядові споживачі, далекі від бухгалтерії, і можемо не знати усіх нормативних нюансів, які дозволяють із валових збитків у більш ніж півмільярда за тиждень-два «намалювати» хоч невеликі, але прибутки. І навіть роздавати ці прибутки у якості девідендів. Ми керуємось простою логікою. Якщо є поточні борги за газ, то які можуть бути прибутки в цілому? Якщо є боржники, то чому відключається водопостачання всім? (Закон, бачте, не дозволяє? То ініціюйте зміну закону врешті-решт за стільки років!). Чому вибивають гроші з держави, а страждають люди? (Це форменне взяття заручників!). «Я не укладав договір, про постачання гарячої води з ТЕЦ-6 і не маю до нього жодного відношення! В мене є договір з Київенерго. Вас же не хвилює, де я беру гроші на оплату ваших послуг, правильно? Тоді, чому мене повинно хвилювати, хто і що кому відключив!», - відповіді від енергетиків на це логічне питання одного з дописувачів офіційної ФБ-сторінки Київенерго так і не надійшло.

У простих людей складається враження, що припинення роботи ТЕЦ-6 – це внутрішнє рішення Київенерго, якому невигідно попри тарифи, в літній сезон гріти і «ганяти» гарячу воду. Хоча більш логічною виглядає все ж таки версія про майбутнє «розлучення» Києва з енергетичною компанією Рината Ахметова.

«Керуючись висновками міжнародних експертів та враховуючи незадовільний технічний стан теплоенергетичного комплексу, міська влада прийняла принципове рішення – не продовжувати угоди з ПАТ «Київенерго»», - заявив Петро Пантелеєв, заступник голови КМДА. За його словами в серпні 2016 року була утворена робоча група з питань припинення угоди. У зазначеному документі прописаний покроковий план повернення майна громаді, в першу чергу, пункт про проведення повної інвентаризації майна.

Логічно припустити, що звірятиметься і стан взаєморозрахунків між містом і операторами його майна, що управляли ним останні півтора десятків років. І тут можуть випливти цікаві речі. Цілком може виявитися, що компанія, яка останнім часом працює надто не стабільно – то фіксує мільярдні прибутки, то мільярдні збитки, виявиться в результаті біднішою за церковну мишу. А кияни ще й будуть їй винні.

Укрінформ надіслав в прес-службу Київенерго листа з проханням пояснити ситуацію з боргами і дивідендами та запитав про те, чи зможуть дисципліновані платники розраховувати на компенсацію через завдані незручності та невиконання умов двосторонньої угоди. За словами юристів, у судовому порядку, це цілком можливо. І як тільки компанія відповість (а вона пообіцяла!), то одразу опублікуємо її позицію.

А поки, насолоджуємось літом і прохолодним душем та запасаємось, як кажуть, попкорном…

Марина Нечипоренко, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-