9 червня: народний календар і астровісник

9 червня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні Ферапонта; Місяць уповні, стежмо за комариками і власними емоціями.

Сьогодні священномученика Ферапонта. Цей святий жив у ІІ столітті і був єпископом на острові Кіпр. Під час гоніння на християн за правління Діоклетіана, мужньо сповідував християнство, за що й був страчений.

На Ферапонта українські селяни запрошували додому пічника, аби він оглянув і підправив піч. До пічників ставилися з величезною повагою, адже від того, як була вимурувана піч, залежали тепло і затишок у домівці, особливо взимку. В Україні існував справжній культ печі. І не тільки тому, що в ній варили їжу, пекли хліб, сушили збіжжя, на ній спали, лікували простуди тощо. Піч була глибоким символом рідного вогнища, неперервності роду. «Піч – наче мати рідна», «Піч у хаті – те саме, що вівтар у церкві», «Рідну матір може підмінити лише піч», – казали у давнину. Пічника пригощали спеціальною паляницею, від якої відщипували маленький шматочок і клали за піч, аби задобрити духа хати домовика і духа домашнього вогнища пічника.

Цього дня звертали увагу на комарів: якщо їх було чимало то останні дні червня очікувались теплими, але дощовими.

Іменинники сьогодні Іванко, Леонід і Леонтій.

Місяць уповні, 16-ий місячний день. День життєрадісності й активності. Це час переходу від накопичення сил до активної їхньої трати. Надлишок невикористаної енергії може «розривати» людину, спричиняючи бурхливі емоційні реакції, агресивність, безсоння. У цей період бажано відмовитись від хірургічного втручання (натомість діагностика буде вдалою), мінімізувати активні фізичні навантаження, вживання ліків і алкоголю. Небажані також веселощі та святкування. Вольове виховання дітей не принесе позитивного результату. Ніч повного Місяця – час вурдалаків, божевільних і геніальних поетів. Не варто забувати, що саме під час одного з повних Місяців Будда досяг просвітління (до речі, сьогодні з цієї нагоди у буддистів свято). При правильному використанні енергії повномісяччя можна досягти чималих духовних результатів: розуміння навколишнього світу, людей, гармонізувати внутрішній світ, що, в свою чергу, веде до мудрості.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1911 році – +6,1, а найтеплішим у 1998 -  +33. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-