В Осмаєва і Окуєву міг стріляти

В Осмаєва і Окуєву міг стріляти "кілер Кадирова" - ЗМІ

Укрінформ
Злочинцем, який здійснив у Києві замах на чеченських добровольців Адама Осмаєва і Аміну Окуєву, може бути чеченський кілер, який раніше працював у так званій "диверсійно-розвідувальної групи Австрія" під дахом посольства РФ.

Матеріал про кілера, причетного, зокрема, до вбивства у 2009 році втікача до Австрії екс-охоронця президента Чечні Рамзана Кадирова, раніше розміщувало на своєму сайті російське інформагентство "Руспрес".

Як відомо, 1 червня в Києві кілер під виглядом французького журналіста вчинив замах на життя уродженців Чечні Адама Осмаєва і його дружину Аміну Окуєву, які воювали добровольцями в зоні АТО. Окуєва з метою самозахисту відкрила вогонь у відповідь і поранила нападника. У кілера при собі були виявлені документи громадянина України - Олександра Дакара, 1958 року народження. При цьому в ЗМІ було оприлюднено фото з паспорта цього Дакара.

Фотографія саме цієї людини фігурує у матеріалах на сайті "Руспрес" про так званого "кілера Кадирова".

Мова йде про якогось Денісултанова Артура Абдулаєвича на прізвисько "Дінго", який пізніше змінив прізвище на Курмакаєва, а потім ще кілька разів - на Цебро, Тищенко. Також представлявся як "Артур Дакар". Останнє ПІБ, судячи з усього - Крінарі Артур Абдулаєвич.

"В Австрії він давав свідчення австрійській поліції у справі про вбивство Ісраїлова, колишнього бойовика-сепаратиста і охоронця Рамзана Кадирова, який емігрував до Відня. Денісултанова-Курмакаєва заарештували 11 червня 2008 року за погрози Ісраїлову. В ході допитів він повідомив, що є офіційним представником Рамзана Кадирова, який і замовив загиблого. Але австрійці йому не повірили, політичного притулку не надали, і після повернення на батьківщину Дінго публічно відмовився від своїх свідчень", - йдеться в матеріалі про "таємному агентові Кадирова".

Зокрема, на допиті в австрійській поліції Курмакаєв розповідав про якісь списки ворогів Кадирова, де є 300 кандидатів на відстріл: "Для вбивства цих 300 осіб та інших створений спеціальний відділ, який контролює безпосередньо президент".

Австрійська поліція підозрювала тоді, що до вбивства Умара Ісраїлова збройними чеченськими кілерами причетні акредитовані у Відні російські дипломати. Так, у доповіді Бюро безпеки і контртероризму Австрії (LVT) про розслідування вбивства Ісраїлова є свідчення "чеченського кілера Артура Курмакаева, що розкаявся", який зізнався, що працював на структуру, назву якої з німецької можна перевести як "Диверсійно-розвідувальна група Австрія" (Kommandotruppe Osterreich). Ця група базується безпосередньо в посольстві РФ у Відні і єдиною роботою цієї філії влади Чечні - виявляти опонентів режиму серед біженців, насильно вивозити їх на батьківщину і там ліквідувати. Керівником групи був екс-глава УВС Чеченської Республіки Саїд-Селім Плешкаєв, який був офіційно акредитований з 2005 року як радник російського посольства в Австрії.

Зазначається, що у Федеральному агентстві захисту конституції Австрії вважали, що Денісултанов-Курмакаєв був убитий незабаром після повернення в Росію.

Однак, згідно з російським ЗМІ, в 2010 році він був помічений ще в одній "шлюбної афері": "Широко відомий в "тіньовому" Петербурзі і за його межами чеченський авторитет міжнародного розмаху Артур Крінарі (він же Денісултанов, він же Курмакаєв, він же Тіщенко, він же Цебро) на прізвисько "Дінго" виявився замішаний у примітивній шлюбній афері. Колись прославившись своїми "подвигами" на ниві викрадення людей і вимагання, в політичних інтригах за кордоном, він нині скотився до того, що ображає самотніх дам елегантного віку, видаючи себе за перспективного закордонного нареченого. Одна з таких ошуканих наречених написала заяву в міліцію, звинувативши потенційного супутника життя - Крінарі Артура Абдулаевича - в крадіжці 7,5 мільйона рублів. Нещодавно цей "дамський негідник" був затриманий співробітниками Одінцовського УВС Московської області".

Слід зазначити, що обдурена жінка тоді повідомляла і деякі прикмети Крінарі-Денісултанова-Курмакаєва: "Зовні більше схожий на європейця, волосся чорне з сивиною, акуратно підстрижене... зріст 176 см, розмір одягу 52-54, має наколку під лівою груддю у вигляді півмісяця з зіркою і написи на невідомій мові... внизу живота є шрам від операції, схожий на шрам від апендициту".

Як зазначається у статті за 2010 рік, після цієї афери і погрози вбити ошукану жінку "Дінго" був заарештований.

Разом з тим, на сайті спільноти юристів і адвокатів "Праворуб" можна знайти повідомлення користувача від 30 березня 2013 року, зареєстрованого як "Крінарі Артур Абдулаєвич". У ньому Крінарі заявляє, що був нібито незаконно засуджений до 8 років ув'язнення у справі в крадіжці 7,5 млн рублів і просить поради у юристів.

Власне, на сайті судових рішень РФ можна знайти і сам вирок суду по Артуру Крінарі (він же Денісултанов, він же Курмакаєв, він же Тіщенко, він же Цебро на прізвисько "Дінго"), згідно з яким він зараз ще повинен знаходиться в російській в'язниці.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-