Рада доброчесності закликає оприлюднити рейтинг усіх кандидатів до Верховного суду

Рада доброчесності закликає оприлюднити рейтинг усіх кандидатів до Верховного суду

Укрінформ
Громадська рада доброчесності (ГРП) закликає Вищу кваліфікаційну комісію суддів оприлюднити рейтинг усіх 354 кандидатів до Верховного суду України.

І зробити це перед голосуванням ВККС за подолання негативного висновку ГРП стосовно 115 кандидатів. Про це йшлося під час круглого столу в Києві за участю члена Громадської ради доброчесності Михайла Жернакова, директора Центру демократії та верховенства права Тараса Шевченка, керівника Центру протидії корупції Михайла Шабуніна і заступника міністра юстиції Сергія Пєтухова, повідомляє кореспондент Укрінформ.

"Наразі 354 кандидати претендують на крісла суддів у Верховному суді. Однак, хоча вони пройшли всі етапи кваліфікаційного оцінювання, ми досі не знаємо балів, які отримав кожен кандидат за результатами співбесід", - зазначив Шевченко. 

На його переконання, неоприлюднення цієї інформації загрожує "ручним" коригуванням балів та місць у рейтингу кандидатів після голосування ВККС за подолання негативного висновку Громадської ради доброчесності стосовно 115 претендентів на посади суддів ВС.

Шевченко нагадав, що із 140 негативних висновків ГРД Вища кваліфкомісія врахувала лише 25, а доля решти має бути вирішена 6 червня під час голосування за подолання вето стосовно цих негативних висновків. У разі, якщо за таких кандидатів проголосує менше 11 членів ВККСУ, вони автоматично вибудуть з конкурсу. 

"Навіть якщо вето долається і кандидат залишається в конкурсі, то ключове питання: яку кількість балів ця людина отримає. На моє переконання, навіть якщо не погодилися, що цю людину потрібно однозначно виключити, то негативний висновок Громадської ради має впливати на те, що ця оцінка не може бути високою, оскільки сімсот дев'яносто балів з тисячі виставляється саме за доброчесність", - додав він.

Шевченко також вважає, що ВККСУ має оприлюднити поіменне голосування членів комісії за кожного із 115 кандидатів до ВС, який отримав негативний висновок ГРД.

"Якщо є довіра до органу влади, то таємні голосування можуть приносити користь. У ситуації, коли довіри практично до всіх членів ВККСУ немає, то прозорість додає користі, оскільки підвищує персональну відповідальність кожної людини, яка голосує", - зазначив він. 

На думку директора Центру демократії та верховенства права, у разі отримання високих балів кимось із 115 кандидатів після співбесід, це може бути ознакою їх "проштовхування" у рейтингу. 

У свою чергу член ГРД Михайло Жернаков заперечив необхідність дотримання таємності під час голосування за кандидатів до ВС. Він вказав, що у ст. 101 закону "Про судоустрій і статус суддів" йдеться про те, що рішення у пленарному складі приймається за відсутності кандидата і третіх осіб, але жодного слова не сказано про те, що результати голосування не можуть бути оприлюднені.

Як повідомляв Укрінформ, на початку грудня 2016 року на конкурс у новий Верховний суд подали заявки 1436 кандидатів, після різних етапів конкурсного відбору 70% з них відсіялися. Зокрема, лише 381 кандидат дійшов до співбесід. При цьому ГРД надала комісії 140 негативних висновків стосовно кандидатів у ВС. У свою чергу ВККСУ врахувала 25 висновків і загалом відсіяла від конкурсного відбору 27 кількість кандидатів. Таким чином, наразі процедуру конкурсного відбору завершено стосовно 239 кандидатів.

Розгляд питання стосовно можливості участі решти 115 кандидатів відкладено до 6 червня, коли комісія голосуватиме за подолання негативного висновку ГРД стосовно них. По закінченню голосування має бути сформований рейтинг кандидатів. Суддями нового Верховного суду стануть 120 претендентів, які наберуть найбільше балів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-