У соцмережах обирають лауреатів

У соцмережах обирають лауреатів "нобелівки" для вчителів

Укрінформ
Флешмоб #респектуємовчителям підірвав українські соціальні мережі.

Понад 700 публікацій з хештегом #респектуємовчителям ― усього за 2 дні до кінця навчального року українці розповідають історії, коли викладач, його слова та вчинки, вплинув на їхнє майбутнє. Флешмоб використовують не тільки як можливість сказати слова вдячності, але й щоб номінувати на «Нобелівську премію» для вчителів, Global Teacher Prize Ukraine, із призовим фондом у 100 тисяч гривень. Менше ніж за тиждень на здобуття премії номінували понад 200 учителів.

Про своїх викладачів розповідають пересічні українці, політики, громадські активісти, письменники та ін. Автор одного з найпопулярніших дописів – Оксана Забужко.

«...Усі мої шкільні «креативні вчителі», яким я найбільше завдячую, були в начальства на препоганому рахунку ― і з точки зору підручникової педагогіки все робили неправильно, ― написала Забужко. ― Перша вчителька, Марія Гнатівна Хайнацька (Київська СШ №49, 1968-1970 рр.), мене відверто й неприкрито обожнювала ― просто захоплена була здібною дитиною і, як усі щиро закохані люди, хотіла, щоб решта світу розділила її захват». Також пані Оксана розповіла про те, як на неї вплинуло вивчення математики:  «Спасибі Вам, Валентино Іванівно. Де б Ви зараз не були і чим би не займалися: в «забужківському синтаксисі», в тому, що в дво(і-більше)сторінкових реченнях-періодах, переобтяжених вставними, скрізь і завжди узгоджуються підмет і присудок)), є й Ваш ― нікому, крім мене, не видимий ― внесок...».

Допис співзасновниці піар-агенції Gres Todorchuk PR Ярослави Гресь зібрав понад 5000 лайків. У ньому вона розказала історію свого «відкриття» української мови завдяки правильному підходу її викладача, Івана Ющука.

«... «Геніально! — говорив абсолютно про будь-який твір Іван Пилипович Ющук. — Ви просто геніальні!» У цьому було стільки чистих почуттів — до тебе, до мови — що українську хотіли вчити усі. Дівчинка, яка приїхала з Криму і не розуміла спочатку кожне третє слово, говорила тільки українською. Зі страшними помилками, з величезною напругою, з космічним бажанням почути: «Галя! Це ж геніально!» Не змушуйте —  навчайте! Не принижуйте — підтримуйте! Не викликайте ненависть — закохуйте! І в нас усе вийде...» — написала Гресь.

Ініціатором флешмобу #респектуємовчителям виступила громадська спілка «Освіторія».

«Як показує дослідження, 4 із 5 вчителів не задоволені своїм соціальним статусом, — розповідає голова «Освіторії» Зоя Литвин. — Головна мета флешмобу — показати вчителям, що їх поважають, що їх роботу цінують, що вони щодня змінюють долі дітей. Мій такий учитель — це Юрій Столяров, викладач фізики з ліцею. І справа не в тому, що я завдяки йому полюбила фізику. Справа в тому, що навіть якщо ти й не любив фізику, пан Юрій все одно ставився до тебе, як до людини:) І ніколи не ставив хрест на жодному з нас».

Для підняття престижу професії вчителя в Україні «Освіторія» цього року організовує український етап так званої «Нобелівської премії» для вчителів — Global Teacher Prize Ukraine із призовим фондом в 100 тисяч гривень. Світова нагорода, на яку також номінується переможець, дорівнює 1 мільйону доларів.

Кожен може номінувати свого улюбленого вчителя або податися на премію самостійно на сайті ініціативи globalteacherprize.org.ua. Прийом заявок триватиме до 15 серпня. Премія проходить за підтримки Міністерства освіти України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-