30 травня: народний календар і астровісник

30 травня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні Явдохи-Свистухи; приділіть увагу бульбі і займіться дихальною гімнастикою 

В дуже далекій від України країні Перу сьогодні святкують День картоплі, та ще й не просто день, а Національний. Картопля присутня практично в кожній кухні світу, і давно стала масовим продуктом, але в деяких країнах вона має окремий і дуже високий статус. У Перу вона вважається культурним надбанням і предметом національної гордості. В цій країні картоплю називають «папасом». Як відомо, батьківщиною картоплі є Латинська Америка, і до нас ця культура потрапила саме звідти. Перуанці вважають, що картопля з’явилася саме на території їхньої країни. Як стверджують учені, сталося це близько 14 тисяч років тому. Нині в Перу нараховується майже 3 тисяч видів бульби. В столиці Лімі функціонує чималий музей картоплі, а спеціальні зали бараболі є майже в кожному музеї Перу. В Україні мандибурка відома  з ХVІІІ століття. Населення сприйняло нову рослину спочатку досить вороже – знадобилося століття, аби картопля зайняла одне з чільних місць на столі українців.

У нас сьогодні Явдохи-Свистухи та святого Андроніка, якого називали Ондроном. На Явдоху-Свистуху підгортали картоплю, а Ондрону молилися, аби він захистив від посухи і послав рясні дощі, адже збіжжя потребувало вологи.

З іменинами вітайте Адріана, Опанаса, Євдокію і Степана.

Сьогодні 6-ий місячний день. Місяць росте, а наш енергетичний потенціал зміцнюється. З одного боку це день пасивної жіночої енергії «Інь» для якої характерними є повільність, споглядальність і медитативність, а з іншого, не забуваймо, що вівторок – день Марса, коли маємо проявляти активність, рішучість і наполегливість. До того ж, Місяць перебуває у сузір’ї Лева. День обіцяє бути насиченим на емоції і пристрасті. Зовсім поряд сльози безсилля і сльози радості, сплеск гніву, щире захоплення і зізнання в коханні. Мікс життя в усій його непередбачуваності та красі. Сни збуваються, але їх не варто розповідати. Енергетичний центр – бронхи і легені.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1918 році: +2,7; а найтеплішим у 1886 -  +32,6.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-