В офісі омбудсмена занепокоєні зростанням проявів ксенофобії щодо ромів

В офісі омбудсмена занепокоєні зростанням проявів ксенофобії щодо ромів

Укрінформ
Починаючи з 2016 року в Україні спостерігається тенденція до збільшення випадків проявів ксенофобії по відношенню до представників ромської національної меншини.

Про це повідомляють в офісі уповноваженого Верховної Ради з прав людини.

"Під час моніторингу та контролю за дотриманням принципу недискримінації, крайнім проявом порушення якого є злочини на грунті расової, національної, релігійної або іншої нетерпимості, працівниками Секретаріату Уповноваженого з прав людини встановлено, що в ніч з 23 на 24 травня цього року у м. Києві на території залізничного вокзалу трапилася конфліктна ситуація між групою активістів та групою представників ромської національної меншини. Відповідно до оприлюдненої у ЗМІ інформації, люди у військовій формі вчинили напад на групу ромів, які мали намір від’їхати до Закарпаття", - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, серед постраждалих опинилася і родина ромів, яка за день до побиття розповідала про те, як напередодні Євробачення було спалено їхнє житло та здійснено правоохоронцями незаконний збір відбитків пальців у всіх мешканців стихійного поселення в Дарницькому районі міста Києва.

З приводу побиття, як зазначається, постраждалі особи звернулися із заявами до поліції.

"Окреме занепокоєння викликає й те, що починаючи з 2016 року в Україні спостерігається тенденція до збільшення випадків проявів ксенофобії по відношенню до представників ромської національної меншини", - йдеться у заяві.

Зазначається також, що подібні прояви розпалювання міжетнічної ворожнечі потребують особливої уваги з боку правоохоронних органів, зокрема більш ретельного розслідування, а також вжиття заходів превентивного характеру щодо недопущення подібних випадків у майбутньому.

Як відомо, 6 квітня у Києві на житловому масиві Березняки згорів табір, де проживали представники ромської національної меншини. 26 квітня представники Конгресу ромів України та Української Гельсінської спілки з прав людини заявили, що розслідування пожежі у поселенні ромів на Березняках у Києві не відбувається. Того ж дня радник міністра внутрішніх справ Іван Варченко заявив, що до поліції щодо інциденту ніхто із постраждалих не звертався.

У 2016 році в селищі Лощинівка на Одещині місцеві жителі пошкодили будинки, де живуть роми, закликаючи виселити їх. Це сталося після того, як 27 серпня знайшли тіло 9-річної дівчинки зі слідами згвалтування і насильницької смерті. За підозрою у вчиненні злочину поліція затримала 21-річного чоловіка, який належить до громади ромів. Після цих подій у Лощинівці залишилися дві ромських родини з п’ятдесяти.

Незадовго до початку «Євро-2012» в одному з житлових масивів Києва теж згорів табір ромів. Тоді в правоохоронних органах розповіли, що про пожежу дізналися з інтернету, повідомляє Радіо Свобода.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-