"Справу 2 травня" передали до іншого суду

Укрінформ
Апеляційний суд Одеської області розглянув подання голови Київського райсуду Одеси щодо неможливості сформувати колегію суддів для розгляду "справи 2 травня" і вирішив передати матеріали кримінального провадження на розгляд Іллічівського міськсуду.

Про це повідомила кореспонденту Укрінформу представник інформаційного центру Апеляційного суду Одеської області Олена Фазлієва.

"Сьогодні члени судової палати з кримінальних справ Апеляційного суду під головуванням судді Наталії Грідіної розглянули подання голови Київського райсуду Одеси Сергія Чванкіна стосовно неможливості сформувати колегію суддів для розгляду "справи 2 травня" і вирішили його задовольнити. Ухвалено постанову про передачу кримінального провадження на розгляд Іллічівського міського суду Одеської області, починаючи зі стадії підготовчого провадження", - зазначила Фазлієва.

Як повідомлялося, 24 травня голова Київського райсуду Одеси сповістив керівництво Апеляційного суду Одеської області, що не може сформувати колегію суддів для розгляду "справи 2 травня" через відсутність достатньої кількості суддів кримінальної колегії, які мають право здійснювати такі провадження.

Кримінальна колегія Київського суду складається з восьми суддів, однак сформувати колегію для розгляду "справи 2 травня" неможливо через те, що залучити до здійснення цього провадження можна лише одного суддю. У двох інших закінчився термін повноважень, частина суддів перебувають у відпустці, а два - на лікарняному, уточнила речниця райсуду Ольга Карагіоз.

15 травня колегія суддів Малиновського райсуду Одеси під головуванням Віктора Корою розглянула й задовольнила клопотання адвокатів обвинувачених у кримінальній "справі 2 травня" про відвід трьох суддів, що здійснюють розгляд цього провадження. Захист обвинувачених посилався при обгрунтуванні клопотань на те, що раніше члени судової колегії брали участь у кримінальних провадженнях щодо подій на Грецькій площі, обвинуваченими в яких фігурували особи, причетні до масових заворушень 2 травня 2014 року.

Варто зазначити, що адвокати підсудних і раніше намагалися відвести суддів, висуваючи такі обгрунтування, однак їхні клопотання відхилялися.

7 червня спливає 60-добовий термін тримання під вартою п'яти фігурантів справи, згідно з ухвалою Малиновського райсуду від 7 квітня поточного року.

Слухання "справи 2 травня" триває два з половиною роки. Розпочався процес у Приморському райсуді Одеси, потім Апеляційний суд передав матеріали справи до Малиновського райсуду, який 2 грудня 2016 року прийняв рішення про новий, повторний розгляд цієї резонансної справи через оновлення свого складу, а саме: через заміну одного з членів колегії у зв'язку з хворобою.

Після цього засідання суду неодноразово зривались - через неявку адвокатів, суддів та інших учасників процесу. 17 березня 2017 року прокурор Одеської облпрокуратури вдруге зачитав обвинувальний висновок щодо протиправних діянь учасників масових заворушень 2 травня 2014 року (в частині подій на Грецькій площі міста). І колегія суддів під головуванням Корою заново розпочала розгляд справи по суті. Доки у травні не було задоволено клопотання сторони захисту про відвід трьох членів колегії суддів.

Нагадаємо, досудовим слідством установлено, що першими жертвами сепаратистські настроєних бойовиків стали 2 травня 2014 року уболівальники одеського "Чорноморця", на яких було вчинено збройний напад у районі Соборної площі. Слідство встановило, що масові заворушення в Одесі були заздалегідь сплановані й організовані, у сутичках та вогні загинули 48 осіб і більше двохсот отримали поранення.

Обвинувачення інкримінує 22 підсудним скоєння злочину за ознаками ч. 2 ст. 294 (масові безлади, що призвели до загибелі людей або інших тяжких наслідків) та ч. 2 ст. 263 (незаконне поводження зі зброєю) Кримінального кодексу України. П'ятеро обвинувачених, в тому числі громадяни України Долженков, Корчинський, Романюк та громадяни Російської Федерації Сакауов і Мефьодов перебувають у СІЗО. 9 березня поточного року правоохоронці затримали Євгена Гур'єва -  шостого активного учасника масових заворушень, який переховувався від органів слідства і 10 березня теж був узятий під варту. На засіданнях суду свідки, в тому числі офіцер поліції, підтвердили їх активну участь у масових заворушеннях.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-